„MAJEVIČKA KUĆA“ – PROJEKAT PODRŠKE TURIZMU U LOPARAMA :: Semberija INFO ::

 

„MAJEVIČKA KUĆA“ – PROJEKAT PODRŠKE TURIZMU U LOPARAMA


Nekoliko posljednjih godina svjedočimo intenzivnijoj saradnji pet lokalnih zajednica koje se prostiru na području Majevice. Opštine Čelić, Lopare, Sapna, Ugljevik i Teočak su 2019. godine započele projekat afirmacije vlastitog prirodnog i kulturno-istorijskog naslijeđa kao turističkog dobra. Njihova saradnja ima za cilj da Majevicu i podmajevički kraj u narednom periodu učine atraktivnom lokacijom na turističkoj mapi BiH i regiona.



U tom pravcu, predstavnici Opštine Lopare pripremaju realizaciju projekta „Majevička kuća“. Radi se o prostoru od oko 80 kvadratnih metara u okviru zgrade opštinske administracije koji će biti uređen kao prostor za prezentaciju i prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda i suvenira specifičnih za loparski kraj. „Majevička kuća“ će poslužiti i kao prostor u kojem će djelovati Turistička organizacija opštine Lopare.



- Zahvaljujući saradnji pet opština u okviru projekta „Via Majevica“ došli smo u priliku da u saradnji sa UNDP-om opremimo prostor koji će biti naša „Majevička kuća“. Planiramo da sve bude gotovo u toku ove godine i da u narednom periodu „Majevička kuća“ bude centar svih aktivnosti na promociji turističkih potencijala Lopara i Majevice“, rekao je za „Semberija INFO“ Rado Savić, načelnik opštine Lopare.



Idejni projekat „Majevičke kuće“ je urađen, a plan lokalne samouprave je da prostor bude otvoren tokom 2023. godine. Vrijednost radova na uređenju Majevičke kuće je oko 70 hiljada konvertibilnih maraka od čega će 10 posto biti finansirano iz opštinskog budžeta.