LOPARE: U PRIBOJU SNIMANI KADROVI ZA FILM O VELjKU ČUBRILOVIĆU :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: U PRIBOJU SNIMANI KADROVI ZA FILM O VELjKU ČUBRILOVIĆU


U Priboju kod Lopara snimani su kadrovi za dokumentarno-igrani film o Veljku Čubriloviću, autora-scenariste novinara "Euroblica" Milana Pilipovića, koji je rekao da će ovo ostvarenje biti završeno 6. juna naredne godine, na Čubrilovićev dan rođenja.

Pilipović je istakao da ovaj film približava Gradišku i Lopare.

"Gradska uprava u Gradišci veoma uvažava nastojanje opštine Lopare, koja čuva uspomenu na Čubrilovića, te afirmiše njegovu istorijsku ulogu za srpski narod", rekao je Pilipović.

On je najavio da će nakon premijere filma, naredne godine u junu, u Gradišci biti završen trg Veljka Čubrilovića, na kojem će u njegovu čast biti postavljena statua.

"Nakon filmske premijere u Gradišci planirano je da se prva projekcija održi u Loparama", naveo je Pilipović i dodao da se film snima pola godine, a da će biti završen 6. juna sljedeće godine.

On je napomenuo da je do sada snimljen veći dio dokumenata i izjava, a da su posebno značajna svjedočenja Vere Vujčić, unuke Veljka Čubrilovića, te istoričara i drugih sagovornika u Somboru, gdje je Veljko završio učiteljsku školu, kao i sagovornika u Sarajevu, Beogradu, Banjaluci.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je i sagovornik u filmu, izrazio je zadovoljstvo jer će ova majevička opština učestvovati u ponovnom rasvjetljavanju uloge i značaja ove istorijske ličnosti za srpski narod.

On je zahvalio gradu Gradiška koja je podržala film i bez koje ovaj projekat ne bi uspio.

Producent filma Bojan Vujčić, koji je viši kustos u Zavičajnom muzeju u Gradišci, rekao je da Čubrilović spaja Gradišku i Lopare.

"U Gradišci je rođen, a u Priboju je, radeći kao učitelj, osnovao društva `Srpski soko`, `Pobratimstvo` i pododbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva `Prosvjeta`", naveo je Vujčić.

On je napomenuo da Veljko Čubrilović predstavlja simbol stradanja srpskog naroda u BiH, te dodao da je kao Gradiščanin zaslužio da dobije gradski trg i statuu.

Vujčić je dodao da je ideja za snimanje filma rođena prije dvije godine, kada je realizovana izložba "Bosanska Gradiška u Velikom ratu".

"Promovišemo žrtvu Veljka i porodice Čubrilović", naglasio je Vujčić.

Veljko Čubrilović rođen je 1886. godine u Gradišci, učiteljsku školu završio je u Somboru, a, nakon kraćeg službovanja u Tuzli, u kojoj je upoznao suprugu Jovanku 1910. godine, dolazi u Priboj, kod Lopara, gdje radi kao učitelj.

Aktivista Narodne odbrane za majevičku regiju postao je 1912. godine.

Pod optužbom za organizovanje atentata na austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinadna 28. juna 1914. godine u Sarajevu, optužen je na smrt vješanjem.

Pogubljen je 3. februara 1915. u Sarajevu.