ODRŽANO „MAJEVIČKO POSIJELO“ – DUH TRADICIJE NIJE NAPUSTIO MAJEVICU :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANO „MAJEVIČKO POSIJELO“ – DUH TRADICIJE NIJE NAPUSTIO MAJEVICU


Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Lopare upriličilo je, nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa, manifestaciju „Majevičko posijelo“.

Dokaz da duh tradicije nije napustio Majevicu je velika zainteresovanost za pomenutu manifestaciju, kako učesnika, tako i posjetilaca koji su ih pratili gromoglasnim aplauzima.



Predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Lopare Radmila Mitrović je navela da je „Majevičko posijelo“ organizovano u saradnji sa Centrom za kulturu, uz podršku opštine Lopare, da ima revijalni karakter, te da je cilj da se manifestacijom otrgne od zaborava tradicionalna pjesma, muzika i igre sa Majevice.

„Večeras su učestvovale folklorne sekcije svih uzrasta, izvođači na tradicionalnim muzičkim instrumentima, vokalno-instrumentalne izvorne grupe i tradicionalne pjevačke grupe“, rekla je Mitrovićeva.



Mitar Spasojević, rukovodilac sekcije za očuvanje tradicije je rekao da je na posijelu viđena raznolikost, da su nastupili izvođači na violini, šargiji, fruli, a čulo se majevičko pjevanje u troje.

„Velika je zainteresovanost, veliki je broj posjetilaca i veliki broj učesnika, među njima je puno mladih, i večeras ćemo uz pjesmu i igru osvježiti sjećanja na našu tradiciju, kulturu i običaje naše Majevice“, kazao je predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić.
On je istakao da opština Lopare daje punu podršku ovoj i sličnim manifestacijama.