DR SLAĐANA MIJATOVIĆ JOVANOVIĆ: Otvorena Ginekološka ambulanta u Loparama :: Semberija INFO ::

 

DR SLAĐANA MIJATOVIĆ JOVANOVIĆ: Otvorena Ginekološka ambulanta u Loparama


U okviru Doma zdravlja Lopare, od prvog dana 2023. godine počela je sa radom ginekološka ambulanta. To je prvi put u istoriji postojanja ove zdravstvene institucije da se na ovaj način organizuje zaštita reproduktivnog zdravlja žena. Doktorka loparskog Doma zdravlja, Slađana Mijatović Jovanović tokom ove godine je završila specijalizaciju iz oblasti ginekologije i akušerstva na UKC Republike Srpske u Banjaluci, čime je riješen najvažniji dio ovog projekta u Loparama.

Do sada se o reproduktivnom zdravlju žena ovog podmajevičkog kraja brinula dr Vesna Lukić koja je dva puta mjesečno dolazila iz Bijeljine. Od prvog januara dr Mijatović Jovanović, koja u Domu zdravlja Lopare radi kao porodični ljekar, u zavisnosti od potrebe će jedan, dva ili tri dana sedmično raditi u ginekološkoj ambulanti. 

- Tokom studija medicine i kasnije prakse porodičnog ljekara nisam razmišljala o ginekologiji kao oblasti koju bih detaljnije izučavala. Međutim, u periodu kada se otvorilo pitanje moje specijalizacije sestra mi je bila trudna pa sam išla sa njom na kontrole da joj bude lakše. Kroz sve to mi je i ginekologija postala nekako milija. Evo, danas sam ginekolog i mogu reći da se nisam pokajala“, rekla je za „Semberske novine“ dr Mijatović Jovanović.

Već 13 godina radi u Domu zdravlja Lopare. Ima riječi hvale za ljude ovoga kraja, sa osmjehom primjećujući da nemaju običaj zakazivati termine kod ljekara.
- U potpunosti ih razumijem. Našem Domu zdravlja gravitira veliki broj sela odakle nema organizovanog prevoza a veliki broj ljudi nema ni auto pa kada uspiju da se prevezu do centra Lopara tada nam i dođu. Moram istaći da, kao i u drugim sredinama ni ovdje ne postoji navika preventivnih pregleda. U narednom periodu ćemo se trudit da, kod djevojaka i žena promovišemo ovu praksu kao nasušnu potrebu.  Svaki put kada na pregled dođe pacijent u uznapredovaloj fazi bolesti mene i kao čovjeka i kao ljekara pogodi ta njegova pasivnost i nebriga za vlastito zdravlje. Posjeta ginekologu jednom godišnje treba postati sasvim normalna pojava u životu svake žene“, kaže doktorica Slađana.

Ginekološka ambulanta je opremljena potrebnom opremom za kvalitetnu i preciznu dijagnostiku. Kupljen je ultrazvučni aparat sa pripadajućim sondama kao i CTG aparat koji služi za snimanje otkucaja srca bebe. Ovaj aparat ranije nije postojao u Domu zdravlja Lopare. Zahvaljujući znanju i potrebnoj opremi u ginekološkoj ambulatni u Loparama se od prvog januara može stručno pratiti proces trudnoće sve do poroda.

Medicina kao životni put

Dr Slađana Mijatović Jovanović završila je osnovnu školu u Priboju, srednju medicinsku u Bijeljini, a Medicinski fakultet u Banjaluci. Specijalizacija iz oblasti ginekologije i akušerstva je trajala četiri godine. U tom periodu dr Slađana je dva puta postala majka.

Velika pomoć stanovništvu

- Dom zdravlja Lopare neprestano raste i razvija se. Ove godine smo, između ostalog, dobili prvog ginekologa i završili svu potrebnu dokumentaciju sa Ministarstvom zdravlja i Fondom zdravstvene zaštite RS da od prvog januara 2023. godine počne sa radom ginekološka ambulanta u okviru našeg Doma zdravlja. Veliki je to korak na putu zaštite zdravlja lokalnog stanovništva jer će na jednom mjestu imati stalnu stručnu podršku i pomoć“, rekao je dr Želimir Nešković, donedavni direktor Doma zdravlja Lopare.


Semberske novine - Semberija info