VJEČNA KUĆA RISTE FARAONA :: Semberija INFO ::

 

VJEČNA KUĆA RISTE FARAONA


Foto: novosti.rs
U selu na Majevici gastarbajter supruzi i sebi sagradio luksuznu kapelu. Uložene desetine hiljada evra, a posle osveštanja slavlje
 
RASKOŠNO, ali za naše prilike neobično slavlje, priredio je povratnik iz Švajcarske Risto Marković u Donjim Piperima na Majevici posle osveštavanja kapele na najlepšem vidikovcu u selu, u kojoj će jednog dana biti njegovo večno počivalište i počivalište njegove supruge.
 
U stilu egipatskih faraona, ovaj bračni par, koji gazi 70. godinu, pripremio je unutar kapele zajedničku grobnicu i sarkofage. Kapelu je oslikao ikonopisac iz Beograda, a među ikonama, po izboru naručioca, našli su se i likovi Riste i Petre sa krstovima u rukama.
 
Risto nam kaže da je jedno od šestoro dece u porodici i da ih život nije mazio.
 

- Želja mi je oduvek bila da napravim ovaj hram, koji će ostati večno mome selu i meštanima. Ovo mi je bila životna želja, a kome čovek da ispuni želju ako neće sam sebi? - kaže ovaj dobrodušni Majevičanin, koji je u prisustvu rodbine, prijatelja i komšija za ovu priliku priredio veliko slavlje.
 
Risto sa osmehom sluša ogovaranja i kaže da mu s materijalne strane nije bilo teško da izgradi ovo zdanje. Samo je majstorima za gradnju i uređenje kapele dao više od 150.000 KM, a za materijal i mnogo više.
 

POGLED
- Seosko groblje je malo, a svet je takav da ni centimetra ne bi ustupio ni za grob, a kamoli za kapelu. Ovde je, opet, veliko prostranstvo, prelep pogled... - kaže Marković.


- Ljudi me pitaju zašto sam to uradio. A zašto da ne uradim kad imam novca toliko da mogu još tri ovakve kapele da sagradim i da opet ostane dovoljno meni, ženi i deci. Ni deca nisu ovu ideju dobro prihvatila, osim kćerke Svjetlane. A svima će ostati dosta imetka. Pokupovao sam stanove, imam stotinu dunuma zemlje, kuću, i u njoj sve što je potrebno - pripoveda Risto Marković, koga već prozvaše Risto Faraon.

Nakon osvećenja kapele, pod ogromnom belom šatrom na susednoj livadi usledilo je slavlje, uz muziku i obilje hrane i pića.

(novosti.rs)