INTERVJU: RADO SAVIĆ, NAČELNIK OPŠTINE LOPARE: Mnogo je urađeno, a mnogo smo i planirali :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU: RADO SAVIĆ, NAČELNIK OPŠTINE LOPARE: Mnogo je urađeno, a mnogo smo i planirali


Savić: Mnogo je urađeno, a mnogo smo i planirali
 
 Na kraju kalendarske ili početku godine najčešće se podvuče crta i pobliže utvrdi koliko je realizovano donijetih. S tom namjerom smo posjetili načelnika Radu Savića, prvog čovjeka Lopara, kako bi se iz prve ruke informisali o urađenom u 2022. i planiranom za 2023. godinu.

- Godina izan nas je bila veoma sadržajna godina u kojoj smo svjedočili osnivanju novih privrednih subjekata, asfaltiranju novih kilometara puteva, osigurali smo besplatne udžbenike za školarce... sve što se tiče djece potrudili smo se da bude ili besplatno ili da ima minimalnu cijenu. Uz pomoć vojvođanske vlade adaptirali smo dječiji vrtić, u krugu Doma zdravlja u Loparama neprestano se radilo na nekoliko projekata kako bismo našim građanima pružili što bolje uslove zdravstvene zaštite. Kupljeno je novo sanitetsko vozilo a od prvog januara, po prvi put kreće sa radom ginekološka ambulanta u Loparama“, rekao je za ,,Semberija info’’ načelnik Opštine Lopare Rado Savić.
 
Lopare su voćarski kraj, a opštinska administracija podržava povećanje površina zasađenih šljivom kako bi Lopare u regionalnim okvirima postale poznate kao mjesto proizvodnje kvalitetne šljive. Zato se, u saradnji sa ljudima iz Trstenika svake jeseni besplatno dijele sadnice šljive. Punu podršku razvoju ove ideje daje i firma „Fruktum“ iz Lopara koja gradi hladnjaču kapaciteta 2.000 tona i ima šljivik sa oko 40.000 stabala na površini od 50 hektara.- Zahvaljujući podršci Vlade Srbije, u Priboju smo izgradili proizvodnu halu površine oko 900 kvadratnih metara. Projekat je vrijedan oho 650 hiljada konvertibilnih maraka, a početkom ove godine u ovoj hali će početi proizvodnja. Halu je, naime, zakupio jedan naš zemljak iz dijaspore koji će na početku zaposliti pet radnika. Proizvodnja se tiče obrade metala i za sve što se u ovoj hali u Priboju proizvede osiguran je kupac u inostranstvu. Naša dijaspora je zaista naše veliko blago“, istakao je ponosno načelnik Savić.
 
Ni planova za sljedeću godinu ne nedostaje. Prije mjesec dana Opštini Lopare su odobrena sredstva za izgradnju vodovoda, tako da su već počeli radovi na izradi tehničke dokumentacije da bi na proljeće počela i izgradnja novog sistema za opskrbu vodom. Time će biti riješen višedecenijski problem kontinuiranog snabdijevanja vodom stanovnika Lopara. U ovoj godini se planira puštanje u pogon solarne elektrane koju na području ove opštine gradi preduzeće „SAS“ Priboj. U duhu promovisanja „zelenih“ načina proizvodnje električne energije sljedeće godine će se na krovu opštinske zgrade izgraditi mini solarna elektrana koja će proizvoditi električnu energiju za potrebe opštinske administracije. Uz nadu da će takvu praksu slijediti i drugi privredni subjekti na području Lopara.

- Projekat Rekreativno-izletničkog kompleksa „Busija“ je od velikog značaja za budući razvoj naše lokalne zajednice. Mi smo u minuloj godini izgradili put na relaciji Podgora-Busija, u dužini od šest kilometara, čime su se stekli preduslovi da na proljeće počne izgradnja prvih objekata na Busiji. Pored maksimalne podrške od strane naše administracije ovaj projekat ima i podršku viših organa vlasti gdje bih posebno istakao ministarku za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenku Golić, kao i ljude iz Ministarstva turizma RS. Projekat „Busija“ je privatna inicijativa i ima vrijednost oko 50 miliona maraka. Dobili smo podršku susjednih opština, koje će sa svoje strane, pomoći izgradnju pristupnih puteva do ovog lokaliteta. Njegovim završetkom Lopare će se pozicionirati kao nezaobilazno mjesto na turističkoj mapi regiona“, zaključio je za portal „Semberija info“ Rado Savić, načelnik opštine Lopare.
 

Semberske novine - Semberija info