SAVIĆ: SARADNjA SA ZEMLjACIMA U DIJASPORI UBRZAVA RAZVOJ OPŠTINE :: Semberija INFO ::

 

SAVIĆ: SARADNjA SA ZEMLjACIMA U DIJASPORI UBRZAVA RAZVOJ OPŠTINE


Načelnik opštine Lopare Rado Savić večeras je svečano otvorio osme "Dane dijaspore", ističući dobra iskustva saradnje opštine sa zemljacima u dijaspori i njihov doprinos razvoju lokalne zajednice.

"Važno je posvetiti pažnju dijaspori jer je upravo ona spremna da ulaže u svoj rodni kraj. Opština Lopare je to prepoznala i zato imamo brojne uspješne projekte koje zajednički realizujemo", rekao je Savić na svečanosti koja je održana u Centru za kulturu i informisanje u Loparama.

Savić je naveo da se putem te saradnje godinama realizuju različiti projekti, a ove godine jedan od najvećih je otvaranje bazena čiji je investitor Majevičanin iz dijaspore.

On je rekao da se u Loparama njeguje saradnja sa dijasporom uz očekivanje da ulaganja u rodni kraj budu nastavljena.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske Stojan Stevanović, koji je rodom iz Lopara, rekao je novinarima da u svijetu živi 5.000 Majevičana, a najviše ih je u Švajcarskoj.

"Cilj umreževanja matice i dijaspore jeste ulaganje u zavičaj", naveo je Stojanović i pohvalio opštinu Lopare koja ima i referenta za dijasporu u lokalnoj upravi.

Protejerej-stavrofor Stevo Jović poručio je svim Majevičanima u dijaspori da ne zaborave svoja sela, ognjišta i kolijevke.

"Neka Bog blagoslovi sve u očuvanju vjere, tradicije i kulture, u očuvanju imena i svega što je majevičko i da se stalno vraćate kolijevci iz koje ste otišli", poručio je Jović.

Nakon izložbe slika sa Likovnog sabora "Majevica 2019" održana je predstava "Namćor" u izvođenju pozorišta "Duga".

Drugog dana manifestacije biće održan Poslovni forum koji organizuje Privredni savjet opštine Lopare, a u nedjelju, 28. jula, "Sajam domaćih radinosti" u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice.