Dom zdravlja Lopare: Uskoro u funkciji i ginekološka ambulanta :: Semberija INFO ::

 

Dom zdravlja Lopare: Uskoro u funkciji i ginekološka ambulanta


Dom zdravlja u projekat energetske efikasnosti ulaže 410. 000 KM, a to podrazumijeva radove na rekonstrukciji dva objekta ove zdravstvene ustanove. Ukupna vrijednost projekta je 410.000 KM, od kojih 310.000 KM ulaže Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, na čijem konkursu je projekat prošao, a opština Lopare i Dom zdravlja po 50.000 KM.

- Rekonstruišemo dva objekta Doma zdravlja, kako bi se postigla energetska efikasnost, čime bi se potpuno završio proces u svim objektima ove zdravstvene ustanove. Ovaj projekat podrazumijeva radove na krovu, izolaciji, fasadi i prilagođavanju mreže i sistema grijanja u objektima, odnosno, ugradnju dva nova kotla na pelet. Kotlovi su već postavljeni i za koji dan počinjemo sa probom“,  rekao je direktor Doma zdravlja dr Želimior Nešković.



Ono što je takođe bitno istaći je da od oktobra sa radom počinje i ginekološka ambulanta, u čijem opremanju su učestvovali Dom zdravlja, uz pomoć opštine Lopare i njemačke humanitarne organizacije ASB.

- Od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite smo dobili rješenje, tako da će  ginekološka ambulanta biti druga služba koju smo uveli u protekle dvije godine, a planiramo još dvije službe u narednom periodu. Što se tiče ginekološke ambulante, ordiniraće ginekolog dr Slađana Mijatović Jovanović, a pred nama je zadatak da nabavimo i ultrazvučnu ginekološku sondu i sondu za trbuh, kao i aparat za dijagnostiku srčane akcije kod beba“, rekao je dr Nešković i podsjetio da je u proteklom periodu urađeno mnogo značajnog na infrastrukturi.



- Rekonstruisali smo kompletnu vodovodnu mrežu, u sklopu nekoliko naših objekata u krugu Doma zdravlja, izgrađen je ljetnikovac i rekonstruisan bunar što nam je omogućilo sigurno vodosnabdijevanje ustanove“, podsjetio je dr Nešković.

On je naglasio da ova lokalna zajednica, pa samim tim i Dom zdravlja, imaju značajnu podršku dijaspore.

- Udruženje Majevičana u Švajcarskoj i Dom zdravlja, zajedničkim snagama smo nabavili sanitetsko vozilo koje je plaćeno 33 000 KM, od čega je Udruženje Majevičana doniralo 17 000 KM, a Dom zdravlja je uložio 16 000 KM vlastitih sredstava. Dijaspora je u više navrata učestvovala i učestvuje u nabaci opreme u našu ustanova. Zajedno smo nabavili jedno putničko vozilo, a prethodno je i privrednik i humanista Miroslav Kojadinović donirao jedno sanitesko vozilo. Svakako, tu je i mnogo druge medicinske i druge opreme koja je potrebna za Dom zdravlja i podizanje zdravstvene usluge na viši nivo“, rekao je Nešković i dodao da je u planu i nabavka digitalnog rendgen aparata kako bi bio unaprijeđen i rad Službe za radiologiju.