OTVOREN 15. LIKOVNI SABOR „MILADIN LUKIĆ“ MAJEVICA 2022 :: Semberija INFO ::

 

OTVOREN 15. LIKOVNI SABOR „MILADIN LUKIĆ“ MAJEVICA 2022


U Centru za kulturu Lopare večeras je počeo 15. likovni sabor na Majevici, na kojem učestvuje 10 likovnih umjetnika iz Srbije i Republike Srpske.

Prije početka ceremonije, minutom ćutanja odata je počast akademskom slikaru Miladinu Lukiću, osnivaču sabora.

Na otvaranju su se okupili likovni umjetnici koji učestvuju na saboru, poštovaoci Lukićevog djela i članovi njegove porodice.



Giga Đuragić, slikar iz Novog Sada govorio je o životnom putu i djelu Miladina Lukića za koga je rekao da zaslužuje veliku pažnju.

"Zaslužuje od mene da predložim da se ova kolonija nazove njegovim imenom i da nadalje funkcioniše pod imenom Miladina Lukića", rekao je Đuragić novinarima.

Sabor je otvorio direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković, u ime načelnika Rade Savića i opštine Lopare, koja je pokrovitelj manifestacije.

"Dom zdravlja Lopare je uzeo učešće u organizaciji našeg tradicionalnog Likovnog sabora tako što je finansijski pomogao organizaciju", rekao je Nešković.

On je naglasio da Likovni sabor prvi put počinje bez svog osnivača i čovjeka koji je ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti Majevice, Semberije, Posavine i cijele Republike Srpske, uglednog profesora i velikog prijatelja pokojnog Miladina Lukića.

Mirko Stević, direktor Centra za kulturu Lopare je rekao da će ove godine na saboru biti deset likovnih umjetnika iz Srbije i Republike Srpske.

Stević je dodao da je u Centru za kulturu postavljena izložba od trideset radova koji su nastali na prethodnim likovnim saborima.