NEFORMALNA GRUPA GRAĐANA MRTVICE: Ministarstvo na strani građana :: Semberija INFO ::

 

NEFORMALNA GRUPA GRAĐANA MRTVICE: Ministarstvo na strani građana


,,Zašto Vlast i dalje ćuti”?, ,,Da li neko ima koristi od izgradnje spalionice”? ,,Ko ima umiješane prste u sve ovo”?, neka su od pitanja koja more stanovnike pogođenih regija.

Nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju proslijedilo dostavljenu dokumentaciju građevinske firme ,,ZANNI” d.o.o. Lukavac, određenim institucijama za pojedine elemente životne sredine, u vezi sa izgradnjom spalionice medicinskog otpada u selu Mrtvica, prvi su se oglasili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu uvida u dokumentaciju i dostavljene peticije grupe građana iz naselja Mrtvica i ostalih okolnih mjesta, Ministarstvo je jasno iznijelo negativan stav, uz obrazloženje da bi predmetni projekat imao negativan uticaj na poljoprivredna dobra zbog neposredne blizine postojenja.



Iako građane ohrabruje ova činjenica, oni i dalje ne gaje iluziju da će vlasti u Loparama biti poboronici istog mišljenja. Podsjećamo da je 13.10.2021. godine, neformalna grupa građana Mrtvice pismenim putem podnijela Zahtjev za vanrednu skupštinu opštine Lopare za obustavljanje svih aktivnosti u vezi za taj projekat, odnosno Zahtjev za stavljanje van snage svih donesenih odluka.



Takođe, dana 21.10.2021. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je tražilo od Opštine Lopare dostavu jasnog stava o mogućnosti realizacije projekta, te informaciju da li je predmetni projekat usklađen sa planskim projektom, kao i informaciju o zaključcima SO Lopare o ovom projektu. U vezi s tim, kako saznajemo, i građani i Ministarstvo su ignorisani od strane Vlasti ove lokalne samouprave’’, tvrdi se u dopisu koje je dostavljeno medijima.