POMEN MAJEVIČKIM JUNACIMA U ČAST SLAVE OPŠTINE :: Semberija INFO ::

 

POMEN MAJEVIČKIM JUNACIMA U ČAST SLAVE OPŠTINE


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas na krsnu slavu opštine Lopare - Đurđevdan pomen za 242 poginula borca Vojske Srpske sa majevičkog kraja koji su stradali za Republiku Srpsku.
 
"Oni nisu ništa otimali, nego su branili ono što srpski narod ima, zato je njihova žrtva velika pred ljudima i pred Bogom i treba na njih da se ugledamo", naveo je Fotije i pozvao vjernike da se mole za sve postradale Srbe, posebno u Republici Srpskoj.
 
Vladika je pozvao i predstavnike državnih funkcija da se bore za Republiku Srpsku da postane mjesto lijepog života gdje će cvjetati pravda, ljubav i zajedništvo i gdje će sav narod ići naprijed.
 
On je naglasio da su se srpski junaci borili za svoju otadžbinu, ognjišta, za svoj narod, kulturu i vjeru, kao i mučenici iz Balkanskih ratova i Prvog i Drugog svjetskog rata.
 
Pomenu je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić koji je načelniku opštine Radi Saviću i stanovnicima Lopara čestitao krsnu slavu sa željom da svaku buduću dočekaju u miru, zdravlju i napretku.
 
"Imamo izuzetno dobru saradnju sa lokalnom zajednicom Lopara, a načelnik Savić je pokazao visok stepen odgovornosti prema porodicama poginulih boraca i ovdje smo gotovo riješili problem ove populacije", rekao je Savčić novinarima.
On je podsjetio da je opština Lopare u prošloj godini dobitnik Zlatne značke BORS-a za doprinos boračkoj populaciji.
 
"Borci su stvorili Republiku Srpsku, a svako izabrano rukovodstvo na svim nivoima vlasti mora da se bori za njen ekonomski prosperitet i jačanje", poručio je Savčić.
 
General Vojske Republike Srpske Momir Zec, koji je bio prvi ratni komandant Treće majevičke brigade, prisustvovao je slavskim svečanostima opštine Lopare i dobitnik je Povelje ove majevičke opštine za doprinos u očuvanju Majevice i stvaranju Republike Srpske.
 
"Ovo je priznanje svim borcima Treće majevičke brigade i narodu Majevice gdje se narod organizovao, hrabar i odlučan da sačuva svoju teritoriju i porodice", rekao je Zec novinarima.
 
On je podsjetio da je Treća majevička brigada bila prva brigada Vojske Srpske koja je odlikovana Ordenom Nemanjića.
Nakon pomena, položeno je cvijeće kod Centralnog spomen-obilježje poginulim borcima u Loparama.
 
Cvijeće su položile delegacije BORS-a, opštine Lopare, opštinskih boračkih organizacija Lopara, Ugljevika i Bijeljine, predstavnici Treće majevičke brigade, Garde "Panteri", te delegacije Policijske uprave Bijeljina i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.