LOPARE: TRODNEVNA MANIFESTACIJA “DANI DIJASPORE” :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: TRODNEVNA MANIFESTACIJA “DANI DIJASPORE”


Deseti po redu “Dani dijaspore“ u Loparama, ove godine organizovani su pod motom „Dolaze naši“. Program trodnevne manifestacije počeo je izložbom slika sa 13.i 14. Likovnog sabora na Majevici, a potom je održana i pozorišna predstava „Kum“ u kojoj su nastupili učenici OŠ „Sveti Sava“ Lopare. Načelnik opštine Lopare Rado Savić je, otvarajući manifestaciju, naglasio da je program posvećen i okrenut dijaspori i njenom povezivanju sa rodnim krajem.
 



-Ove godine “Dane dijaspore obilježavamo pod motom “Dolaze naši”i to je zaista tako, jer dolazi naša rodbina, naši prijatelji, naše komšije”, rekao je Savić i istakao da su postignuti dobri rezultati i saradnja sa dijasporom.

Predsjednik Udruženja Srpskih privrednika Švajcarske, predsjednik Udruženja “Koreni” i član uprave Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Stojan Stevanović je istakao da je saradnja sa lokalnom zajednicom i načelnikom Radom Savićem odlična i dodao da je 12 investitora iz dijaspore u privredni potencijal Lopara.

U okviru  manifestacije održan je poslovni forum koji je organizovala opštuna Lopare uz podršku USAID kroz projekat Dijaspora invest. Forum je okupio značajan broj investittora iz dijaspore i domaćih privrednika, a prema riječima načelnika Savića, “zajedno sa ljudima iz USAID-a traženi su načini kako povećati broj onih koji će uložiti u rodni kraj.

-Do sada je na području naše opštine realizovano 12 prjekata i svi su uspješni”, rekao je Savić i dodao da je na forumu predstavljeno sve  ono što je opština pripremila u prethodnoj godini, od izrade nacrta poslovne zone, do drugih  konkretnih projekata u oblasti poljoprivrede i javno-privatnog partnerstva.

Predsjednik Biznis centra dijaspore i USAID-ovog projekta “Dijaspora invest”, rekao je da su “Lopare jedna od najuspješnijih opština u RS I BiH kada je u pitanju saradnja sa dijasporom”.
 
 


Pored velikog broja privrednika, forumu su prisustvovali i članovi Udruženja “Koreni”, Link-up iz Srbije, načelnik opštine Čajniče, gosti sa Kosova i Metohije i drugi.Trećeg dana manigestacije, tradicionalno je organizovan sajam domaćih proizvoda, a pored domaćina, odnosno, stanovništva opštine Lopare, sajam su posjetili i brojni predstavnici javnog i političkog života Republike Srpske. Među njima je bio i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je pohvalio organizaciju “Dana dijaspore”, rezultate koji su postignuti tokom proteklog perioda uz podršku dijaspore, ali i saradnju opštine Lopare i Grada Bijeljina.  



















-Majevica i Semberija imaju resurse i prirodne potencijale, a Grad Bijeljina planira otvoriti kanceelariju za dijasporu, kako bismo im predčili kojim potencijalima raspolaže Semberija, kako bismo pronalazili načine da se razvijaju privredni potencijali”, rekao je Petrović.

Semberija info - O. Stjepanović