LOPARE: OTVORENA IZLOŽBA I ODRŽANO PREDAVANjE SLOBODANA SIMIKIĆA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: OTVORENA IZLOŽBA I ODRŽANO PREDAVANjE SLOBODANA SIMIKIĆA


„Izgubljeno carstvo“ je naziv otvorene izložbe i putopisnog predavanja koje je Slobodan Simikić održao u Centru za kulturu Lopare.
Slobodan Simikić je čovjek avanturističkog duha, alpinista, svjetski putnik koji je obišao mnogo destinacija na planeti zemlji.


On je u svojoj izjavi novinarma rekao da je imao nekoliko izložbi u Brčkom i Bijeljini, te da je ovo njegova treća izložba u Loparama. Simikić je saopštio da izložbe dolaze posle intersantnih putovanja.
„Mongolija je jedna daleka zemlja, koju predstavljam svojim sugrađanima, prilično je interesantna i o njoj se jako malo zna“, riječi su svjetskog putnika iz Lopara.
Simikić je Mongoliju dočarao izložbom živopisnih fotografija, uz propratne tekstove, i ona će u Centru za kulturu Lopare trajati pet dana.


Pored toga autor je održao i predavanje gdje je, uz projekciju slajdova, ispričao svoja iskustva stečena u ovoj Azijskoj zemlji, njenu bogatu istoriju, geografiju, floru i faunu, način života sadašnjih stanovnika, a osvrnuo se i na nezaobilaznog osnivača Mongolskog carstva Džingis-kana.
Na insistiranje prijatelja Simikić je prebrojao da je posjetio 75 priznatih i dvije države koje nisu zvanično priznate, da je plivao i plovio na 15, a možda i 16 mora.


Predsjenik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je rekao da je Simikić obišao mnoge zemlje svijeta i da je u svakoj od njih prezentovao ovu lokalnu zajednicu.
„Možemo reći da je on bio 'ambasador' Lopara i Republike Srpske u svakoj zemlji koju je posjetio“, istakao je Ristić i izrazio zahvalnost publici, koja je u velikom broju došla na ovaj događaj.