LOPARE: OBUKA TIMA ZA MENADžMENT ENERGETSKE TRANZICIJE :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: OBUKA TIMA ZA MENADžMENT ENERGETSKE TRANZICIJE


U Loparama je održana obuka Tima za menadžment energetske tranzicije u okviru Link – mreže za lokalni inkluzivni nisko-karbonski razvoj.
Učešće na obuci su uzeli predstavnici opštine, Osnovne škole „Sveti Sava“, Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ i Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ iz ove lokalne zajednice.
Prema riječima Željka Kerovića, načelnika za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare koncept LINK razvoja podrazumjeva politike i mjere odnosno projekte, koji pored toga što doprinose održivom razvoju, na osnovu principa pametnog upravljanja prirodnim i energetskim resursima, zaštite i upravljanja okolinom te upotrebe čiste energije iz obnovljivih izvora, istovremeno doprinose održivom socijalno-ekonomskom razvoju lokalne zajednice.



„Projekat je rezultat aktivnosti prošlogodišnje faze LINK projekta tokom koje je potpisan sporazum kojim je formirana prva /Link.net/ mreža koju čine opštine Lopare, Teslić i Tešanj i grad Gračanica“, dodao je Kerović.
Dugoročna održivost projekta je osigurana uspostavljanjem funkcionalnih lokalnih Timova za menadžment energetske tranzicije /TMET/ koji su osposobljeni da samostalno identifikuju, pripremaju i realizuju projekte energetske tranzicije.
Prema potpisanom sporazumu čelnika navedenih lokalnih zajednica mreža će funkcionisati u naredne 4 godine.
Na osnovu evaluacije primijenjenih metoda i tehnika biće izrađen plan potrebne podrške ovoj mreži u naredne tri godine i ostvriće se kontakti sa potencijalnim partnerima i donatorima za nastavak podrške projektu.
Projektni tim će pružati savjetodavnu podršku prilikom uspostavljanja i organizacije rada ove mreže.
Ovaj projekt realizuju Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i ReSET /ReSET/, u kooperaciji sa Fondacijom Hajnrih Bel /Heinrich B⍤ll/, uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH.