SAVIĆ: SUZBITI GOVOR MRŽNjE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I INTERNET PORTALIMA :: Semberija INFO ::

 

SAVIĆ: SUZBITI GOVOR MRŽNjE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I INTERNET PORTALIMA


Načelnik opštine Lopare Rado Savić učestvovao je u edukativnoj mini-radionici na temu „Strategija za prevenciju i borbu protiv govora mržnje na Internetu“, koja se održava putem onlajn platforme Zum /Zoom/ 19. i 20. maja.

„Protiv sam govora mržnje na internet portalima i društvenim mrežama i potrebno je tragati za rješenjima koja će tu pojavu smanjiti i marginalizovati“,  rekao je Savić novinarima.

On je istako da je protiv vrijeđanja bilo koga i da uvijek treba postojati dogovor i međusobno uvažavanje među ljudima bez obzira na vjeru i nacionalnost.

„Ovaj događaj je uz podršku OEBS-a /OSCE/ organizovala Koalicija „Društvo bez predrasuda“ koja djeluje na području pet opština“, rekao je koordinator Enes Avdičević.

Prema njegovim riječima dvije opštine u kojima djeluje Koalicija su u Republici Srpskoj Ugljevik i Lopare, a tri su Federaciji Sapna, Teočak i Čelić.

Avdičević je rekao da je ova inicijativa pokrenuta na jednom od sastanaka Koalicije, a neposredni povod za održavanje edukacije je govor mržnje i međunacionalne tenzije koje su počele na društvenim mrežama i internet platformama zbog plivanja za Časni krst na jezeru Sniježnica 19. januara ove godine i grafita uvredljivog sadržaja, koji su osvanuli na teritoriji opštine Sapna.

O pomenutoj temi razgovarali su članovi nevladinih organizacija, učenici i nastavnici škola iz navedenih opština.