USKORO POČINjE GRADNjA FABRIKE SIRA :: Semberija INFO ::

 

USKORO POČINjE GRADNjA FABRIKE SIRA


Vaso Vasić iz Lopara, koji živi i radi u Fudžejri (Ujedinjeni Arapski Emirati) /Fujaira, Al Fujayrah, United Arab Emirates/ je za vaskršnje praznike došao u rodni kraj.

Tom prilikom posjetio je, zajedno sa svojim prijateljem Miomirom Petrovićem, doktorom estetike i teorije književnosti,  dramaturgom i piscem iz Beograda,  načelnika opštine Lopare Radu Savića.

Vođeni su razgovori o poslu koji Vaso radi u Emiratima, o farmi koza i fabrici sira koju on gradi nedaleko od  Lopara, kao i o knjizi koju Petrović piše u kojoj je jedan od glavnih likova Vaso Vasić.

Vaso Vasić je srednju geodetsku školu završio u Sarajevu, a studirao i zvanje inženjera stekao na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U svojoj firmi na Bliskom istoku on je viši rukovodilac projekata i bavi se projektovanjem i izgradnjom luka, rafinerija, vještačkih poluostrva i ostrva.

U selu Lipovice kod Lopara Vaso je sa svojim poslovnim partnerom oformio farmu koza i ovih dana kreće sa izgradnjom fabrike sira.

On je kupio zemlju u Lipovicama ne znajući zašto. Pomišljao je da sadi borovnice, a onda sticajem okolnosti je upoznao čovjeka koji je tehnolog hrane i on je odmah rekao, „Koze, mlijeko, sir“ i tako je krenulo.

„Mi smo sada na polovini procesa formiranja stada“,  naglašava Vasić.

Ne računajući jarce, na farmi posjeduje 150 ženskih koza, a planira da na ljeto 2022. godine dostigne ukupno 300 koza i da počne sa ozbiljnom proizvodnjom gdje bi svi proizvodi bili sertifikovani.

Želi da veći dio proizvedenog sira od oko 30 tona godišnje, izvozi u Emirate, a očekuje da će jedna vrsta proizvoda nositi naziv Fudžejra, a da će se zato pobrinuti vladar Fudžejre koga lično poznaje.

Miomir Petrović, koji je bio profesor na jednom univerzitetu u Emiratima kaže da je Vasu sudbinski upoznao u Fudžejri kao avanturistu i ozbiljnog stručnjaka u svojoj branši. Vaso mu je pričao o Loparama, o farmi koja se zove „Agrovisočnik“  i prelijepim predjelima Majevice.

Petrović priznaje da on , kao rođeni Beograđanin,  Lopare do prije par godina uopšte nije mogao locirati. 

„Eto sada se ukazala prilika da budem ovdje, da vidim tu prelijepu Majevicu, da vidim da nije pretjerivao moj dobar prijatelj u opisivanju,  ne samo prirodnih ljepota, nego i topline i dobrote ljudi“, kaže Petrović.

On je najavio i skoro pojavljivanje svog romana „Središnja pustinja“ u izdanju izdavačke kuće Laguna za koju je vezan zadnjih 20 godina. Roman govori o Petrovićevim emiratskim danima , a jedan od centralnih likova je Vaso Vasić, ali pod nekim drugim imenom.

„Svi naši ljudi koji žive u Emiratima, kada budu čitali roman, će odmah prepoznati jednu markantnu ličnost koja je prepoznatljiva i veliki ambasador Lopara u Emiratima gdje živi jedna mala, ali tvrda i osviješćena dijaspora“, zaključio je Petrović, koji je obećao i promociju ovog djela u Loparama.