Podrška Vlade Republike Srpske za izgradnju turističkog centra na Majevici: "Busija'' će biti biser Majevice :: Semberija INFO ::

 

Podrška Vlade Republike Srpske za izgradnju turističkog centra na Majevici: "Busija'' će biti biser Majevice


Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je u Loparama nastavak podrške Vlade za izgradnju turističkog kompleksa na Majevici i druge projekte koji doprinose novom zapošljavanju.

"Ovo je projekat od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja koji Vlada podržava i do sada su na njegovoj realizaciji već mnogo uradili Republička geodetska uprava i Pravobranilaštvo", rekla je Golićeva.
Nakon sastanka Golićeve i ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragice Kovač sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem istaknuto je da su poslovi iz nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove završeni sa 95 procenata, što je pretpostavka za početak realizacije projekta izgradnje turističkog i rekreacionog centra ,,Busija" na Majevici.

-Pravobranilaštvo predano prati ovaj projekat koji je ozbiljna investicija i omogućava veliko zapošljavanje mladih i školovanih ljudi, a cilj Vlade je da se kroz ovakve projekte stanovništvo zadrži u ovim krajevima", istakla je Golićeva.
Prema njenim riječima, nakon prvobitnog dogovora u Vladi, ministri su došli u Lopare da posjete lokalitet budućeg velikog turističkog rekreacionog i izletničkog centra ,,Busija" na Majevici.
"Vlada Republike Srpske podržavala je opštinu Lopare i nastaviće sa ulaganjem u ovaj majevički kraj", rekla je Golićeva i navela da je u ovoj opštini potpuno stambeno zbrinuta boračka populacija do četvrte kategorije kroz izgradnju stanova ili dodjelu bespovratnih sredstava, a stambeno su zbrinute i porodice sa četvoro i više djece.

Ona je ukazala i na velika ulaganja Vlade u poljoprivredu majevičkog kraja, kao i pola miliona investicija u zdravstveni sektor u Loparama.
"Kao resorni ministar i potpredsjednik Vlade lično ću se založiti da u Loparama bude realizovano što više projekata i da na taj način zadržimo mlade ljude u ovoj opštini", poručila je Golićeva.
Kovačeva je izrazila zadovoljstvo zbog inicijative za izgradnju turističkog kompleksa na Majevici, navodeći da je turizam grana privrede koja će omogućiti razvoj i manjih opština kao što su Lopare.
"Resorno ministartsvo podržava i pomaže sve projekte koji imaju tendenciju samoodrživih i doprinose razvoju turizma i cjelokupnog ekonomskog napretka", rekla je Kovačeva.
Ona je istakla da izgradnja turističkog kompleksa u Loparama znači i zapošljavanje stanovništva, navodeći da je to od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku.
"Razvoj turizma doprinosi i ukupnom razvoju ruralnih sredina jer stanovništvo dobija priliku za prodaju domaće proizvodnje i za njeno brendiranje, na čemu se ovdje već radi sa domaćom rakijom, a isto se može učiniti i sa majevičkim mesom, sirom i drugim domaćim proizvodima", navela je Kovačeva.
Ona je zaključila da će izgradnja turističkog kompleksa na Majevici doprinijeti razvoju, zapošljavanju i opstanku stanovništva na ovim prostorima, navodeći da je to u ovom trenutku najbitnije za cijelu Republiku Srpsku.
Načelnik opštine Lopare Rado Savić zahvalio je ministrima na podršci projektu izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra "Busija" na Majevici, navodeći da je riječ o domaćem investitoru i višemilionskom ulaganju.

Prema njegovim riječima, ovim će projektom biti obuhvaćene brojne opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sa od oko milion stanovnika.
"Učinićemo sve da što brže dođe do realizacije ovog zahtjevnog projekta koji prevazilazi lokalne karovske i finansijke mogućnosti, zbog čega je neophodna podrška Vlade Republike Srpske koju i imamo, da nam skrate put od pribavljanja prostorno–planske dokumentacije i dozvola do početka radova", rekao je Savić.
On je kao primjer naveo da će samo put do budućeg turističkog kompeksa koštati pet miliona KM.
"Obaveze opštine Lopare su uglavnom administrativne i da iskreno i predano radimo na ovom projektu i da zajednički omogućimo razvoj turizma na Majevici", zaključio je Savić.
Investitor Svetozar Ostojić rekao je novinarima da je projekat izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra "Busija" ozbiljan i ambiciozan projekat koji će se realizovati na površini od oko 50 hektara, te da prve goste očekuje već naredne godine.
"Država može pomoći investitorima na mnogo načina, što i čini", naveo je Ostojić i dodao da je izuzetno zadovoljan nakon današnjeg sastanka i dogovora o pripremnim radovima koji su intenzivirani.
On je rekao da će turistički kompleks na Busiji imati ski-stazu i sportska igrališta, jezera, biciklističke i pješačke staze, hotele i etno-pijacu za prodaju domaćih proizvoda, kao i brojne dodatne sadržaje.