LOPARE: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U POGORŠANjU :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U POGORŠANjU


Epidemiološka situacija na području opštine Lopare se pogoršava i potrebno je da se svi građani pridržavaju propisanih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.e
Trenutno je pod epidemiološkim nadzorom 15 lica, od čega je devet lica pozitivno na virus korona, a pet na bolničkom liječenju.
Na sjednici su potvrđene mjere Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske do 11.marta ove godine godine kojima se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama od 50 lica, sva privatna okupljanja u grupama od 10 lica/svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode/
Zabranjen je i rad fitnes centrima /fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja/, rad organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, organizovanje rekreativnih aktivnosti , trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta, osim profesionalnih sportskih aktivnosti, uključujući trenažni proces.
Iz Štaba navode da se do 11.marta ograničava i radno vrijeme svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpe stanice, objekti za smještaj i dr./ u periodu od 6.00 do 22.00 časa, radno vrijeme svim priređivačima igara na sreću /kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr./ u periodu od 6.00 do 22.00 časa.
U saopštenju iz loparskog Štaba za vanredne situacije ograničava se i broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima na način da se broj određuje u skladu sa važećim preporukama JZU „Institut za javno zdrastvo Republike Srpske“, s tim da se prisustvo na jednoj etaži ugostiteljskog objekta ograničava na maksimalno 50 posjetilaaca.
Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kao i uputstava Instituta za javno zdravsto Republike Srpske, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.
Opštinski štab, zbog pogoršane epidemiološke situacije apeluje na sve građane i privredne subjekte sa područja opštine Lopare da se pridržavaju svih mjera propisanih od strane nadležnih organa, u cilju zaštite zdravlja stanovništva opštine i smanjenja posledica pandemije.
"S obzirom na sve veći broj požara u posljednjih nekoliko dana, opštinski Štab apeluje na sve građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati. Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez preduzimanja svih neophodnih radnji, s ciljem sprečavanja pojave i širenja požara", navodi se u saopštenju Opštinskog štaba za vanredne situacije Lopare.

Semberija info / Fejsbuk