Slobodan Jović, dobitnik nagrade Udruženja knjizevnika RS :: Semberija INFO ::

 

Slobodan Jović, dobitnik nagrade Udruženja knjizevnika RS


Pjesnička zbirka “Strah od savršenstva” Slobodana Jovića i knjiga poezije “Pluskvamperfekta” Zorana Kostića dijele nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za 2018. godinu.

Nagrada se sastoji iz novčanog dijela u iznosu od 1.500 KM i povelje.



Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je planirano da godišnja nagrada pobjednicima bude uručena 6. aprila, kada bude održana i redovna skupština Udruženja.

Odluku o ovogodišnjim laureatima donijeli su članovi žirija Sanja Macura, Jovanka Stojčinović Nikolić i Stevan Tontić.

Tontić, koji je i predsjednik žirija, rekao je da su se ova dva naslova izdvojila od ukupno sedam, koliko ih je ušlo u uži izbor za nagradu.

“Slobodan Jović je u svom djelu ostvario rijetko viđen sklad između tematsko-sadržinskih i formalno-jezičkih aspekata pjesništva”, rekao je Tontić novinarima.

Kada je riječ o djelu Zorana Kostića, Tontić je naveo da on pokazuje visoko umijeće, pa i majstorstvo u oblikovanju vezanog stiha, sa značajnim udjelom svježih jezičkih i versifikacijskih rješenja.

Nikolićeva je navela da je na konkurs bilo prijavljeno ukupno 15 djela, te izrazila zadovoljstvo što je bilo svih žanrova, kako poezije, tako i veoma kvalitetnih romana, eseja i zbirki pripovjedaka.