STABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U LOPARAMA :: Semberija INFO ::

 

STABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U LOPARAMA


Opštinski štab za vanredne situacije opštine Lopare, je 24.02.2021. godine održao sjednicu na kojoj je konstatovano da je epidemiološka situacija na području opštine Lopare stabilna i pod kontrolom. 

Trenutno je pod epidemiološkim nadzorom 15 lica, od čega je 8 lica pozitivno na virus korona, a 5 na bolničkom liječenju. 

Na sjednici su potvrđene i produžene epidemiološke mjere do 05.03.2021. godine, koje je donio Republički štab za vanredne situacije:

- zabranu javnog okupljanja u grupama od 50 lica, 
- sva privatna okupljanja u grupama od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode). 
- ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 06,00 do 22,00 časa, 
- organizovanje sportskih takmičenja bez prisustva publike, kao i preduzimanje drugih mjera usmjerenih za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 su produžene i obavezujuće za primjenu do 05.03.2021. godine,
- preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

Takođe, obavezuju se građani da  u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kao i uputstava Instituta za javno zdravsto Republike Srpske, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja. 

Od 01.03.2021. godine, dozvoljava se organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravsto Republike Srpske“.

I pored stabilnije situacije Opštinski štab apeluje na sve građane i privredne subjekte sa područja opštine Lopare da se pridržavaju svih mjera propisanih od strane nadležnih organa, u cilju zaštite zdravlja stanovništva naše Opštine i smanjenja posledica pandemije.

Opštinski štab apeluje na sve građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati. Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez preduzimanja svih neophodnih radnji, s ciljem sprečavanja pojave i širenja požara.

​Opština Lopare