BRČKO DISTRIKT BIH: Vlada usvojila odluku o raspodjeli sredstava za pomoć privredi – kompletirana lista za mart :: Semberija INFO ::

 

BRČKO DISTRIKT BIH: Vlada usvojila odluku o raspodjeli sredstava za pomoć privredi – kompletirana lista za mart


Vlada Brčko distrikta BiH na jutros održanoj 103. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po prigovorima pristiglim na osnovu objavljene liste korisnika prvog dijela Programa mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je od 31 prigovora pravnih subjekata 21 usvojen, dok su ostali odbijeni iz razloga što se nalaze na drugoj listi i naglasio da je ukupan iznos tih sredstava oko 30.000 konvertibilnih maraka. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona. 

„Kada je u pitanju druga odluka koja je bila na preispitivanju, podsjećam da je komisija koja je radila na selekciji prijava koje su pristigle bila pojačana predstavnicima Direkcije za finansije i predstavnikom Inspektorata Brčko distrikta BiH. Oni su ponovo pregledali sve te aplikacije i neznatno korigovali iznose koji su bili prvi put određeni. Ukupno je za te namjene izdvojeno 1.850.000 konvertibilnih maraka. Kada sve zbrojimo, dobijemo da je 4.190.000 konvertibilnih maraka izdvojeno za sanaciju šteta za treći mjesec na osnovu programa koji je usvojila Vlada“, kazao je Gudeljević i dodao da su ovom odlukom riješeni svi oni koji su podnijeli zahtjeve i da će sva preduzeća, njih oko 2.250, dobiti novac koji je komisija prihvatila kao iznose koji se uklapaju u kriterijume Programa. 

Gudeljević je najavio da će tokom dana biti objavljen i javni poziv za preduzeća koja će se na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, koji je Skupština Brčko distrikta BiH donijela, moći prijaviti kako bi se izvršilo subvencionisanje nastalih troškova i za četvrti mjesec. 

„Za sve buduće mjesece mi ćemo raditi prema zakonu. Za treći i četvrti mjesec Vlada je novac obezbijedila iz sopstvenih sredstava, ali s obzirom na to da još nismo proglasili prestanak pandemije u Distriktu i da Zakon predviđa određenu vrstu finansiranja i 180 dana nakon prestanka ove situacije, vjerujemo da će i novac od Međunarodnog monetarnog fonda za saniranje šteta nastalih zbog virusa korona biti iskorišćen za te namjene“, kazao je Gudeljević.

Članovi Vlade razmatrali su i Informaciju Policije Brčko distrikta BiH u vezi s nabavkom i skladištenjem briketa koji je nabavljen za potrebe nove zgrade Policije.

​Vlada Brčko distrikta BiH