BRČKO: Konferencija za medije o prekidu samoizolacije, okončanju školske godine i pomoći privredi :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Konferencija za medije o prekidu samoizolacije, okončanju školske godine i pomoći privredi


Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na jučerašnjoj konferenciji za medije saopštio je da je Štab juče ujutro donio odluku o ukidanju mjere samoizolacije za državljane BiH koji ulaze na prostor BiH.

„Odluka je odmah po donošenju i stupila na snagu, a tu istu mjeru donijeli su i štabovi na nivou entiteta u BiH. Takođe smo se obratili i Savjetu ministara BiH sa zahtjevom da se što hitnije propišu mjere u vezi s ulaskom stranih državljana na prostore BiH sa sugestijom da one budu maksimalno liberalne, naročito u odnosu na one zemlje gdje je primijećeno da je epidemiološka situacija povoljna i da ne postoji veliki broj zaraženih“, kazao je Milić dodajući da će Štab nastaviti da prati epidemiološko stanje na prostoru Distrikta. 

On je istakao da se Štab priprema i za donošenje odluka kojim će se staviti van snage odluka o proglašenju ugroženosti stanovništva Brčko distrikta BiH od pandemije COVID-19

„Pripremili smo i određene akte, odluke koje idu u pravcu toga da se već pripremamo i za donošenje takve odluke. Takođe, pripremamo i niz drugih odluka koje bi trebale da prate stavljanje odluke o stavljanju van snage odluke o proglašenju stanja ugroženosti. Teret u narednom periodu, nakon donošenja takve odluke, biće na Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge. Stanje je takvo da smo u prilici da donosimo ovakve odluke. Naravno, postoji i niz mjera i procedura koje su ustanovljene u proteklom periodu i mi ćemo pratiti stanje na prostoru Distrikta. U slučaju da se desi neki novi talas, a mi se nadamo da do toga neće doći, naravno da sve te mjere mogu biti ponovo aktivirane“, kazao je Milić. 

Policijski čas još će ostati na snazi na području Distrikta, kazao je Milić i naglasio da će Štab najvjerovatnije tokom sljedeće nedjelje donijeti odluku i ukidanju policijskog časa – odluka koja će biti u sklopu svih odluka kojima se namjerava da se stanje na prostoru Distrikta prevede u stanje koje je bilo prije proglašenja ugroženosti građana od pandemije. 

„Mi smo planirali za ponedjeljak da pustimo ili dopustimo rad teretana, igraonica, rođendaonica, još nekihdjelatnosti kao i sportoveu zatvorenom“, kazao je Milić. 

Gradonačelnik je na konferenciji za medije kazao da postoji i opredijeljenost da se jednokratnom novčanom pomoći pomogne i licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. 

„U komunikaciji sapredsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH postoji dobra volja i želja da se izađe u susret i licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Takav prijedlog postoji u prijedlogu za rebalans Budžeta i ja se nadam da će ga poslanici u Skupštini podržati.“

Nakon sjednice Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje jutros je održana i 101. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH gdje se razgovaralo i obrazovanju na području Distrikta i okončanju nastave. Gradonačelnik Milić je kazao da će se nastava okončati u skladu sa zakonom. 

„Nastava će se okončati u skladu sa zakonom koji je predvidio da se ocjene mogu zaključiti nakon što 70% nastavnog programa bude realizovano, a to je već realizovano i prije ove pandemije, ne računajući onlajn nastavu. Mi smo jutros na sjednici Vlade donijeli zaključak da se nastava ili školska godina za osnovce završava 29. maja, za završne razrede 22. maja, dok će nastava za srednjoškolce biti okončana 5. juna“, kazao je Milić. 

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na jučerašnjoj 101. vanrednoj sjednici usvojena Odluka o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom.


„Lista korisnika bila je predložena prije nekoliko dana, ali određen broj šefova odjeljenja imao je zamjerke na taj spisak. Podsjećam, na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka da se razdvoji spisak na one privredne subjekte kojim je bio zabranjen rad na osnovuodluka Kriznog štaba i da se njima, koji su nesporni, sredstva isplate i takođe onim privrednim subjektima koji su aplicirali za 30% ukupno izdvojenih sredstava za uplaćene poreze i doprinose, koji također nisu sporni. Današnja odluka koja je usvojena tretira 1 676 preduzeća odnosno preduzetnika, što čini 75% ukupnog broja privrednika koji su aplicirali za ova sredstva i obuhvata 6 224 radna mjesta, što predstavlja 65% od ukupnog broja radnih mjesta kojim će na ovakav način biti isplaćena sredstva, a ukupan iznos koji se ovom odlukom izdvaja je 2.313.179 konvertibilnih maraka, što je 55% od ukupno predloženih sredstava“, kazao je Gudeljević. 

On je naglasio da će komisija danas početi s radom kako bi još jednom razmotrila prijedloge. 

„To se odnosi na prijedloge gdje su preduzeća mogla da dokazuju obeštećenje jer su bili spriječeni u svom radu bez obzira na to što im nije bio zabranjen rad na osnovu odluka Kriznog štaba. Komisija će biti ojačana predstavnicima Direkcije za finansije i Inspektorata. Dobili smo rok od tri dana u kom treba još jednom preispitati te razvrstati preduzeća i zatim izaći s tim prijedlogom na sjednici Vlade kako bi se mogla izvršiti kompletna isplata na osnovu ovog programa za treći mjesec 2020. godine“, kazao je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH