OBILjEŽENO 28 GODINA OD FORMIRANjA PRVE POSAVSKE BRIGADE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 28 GODINA OD FORMIRANjA PRVE POSAVSKE BRIGADE


U Brčkom je danas, parastosom i polaganjem vijenaca na Spomenik srpskim braniocima, obilježeno 28 godina od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije u Brčkom Cvjetko Simić podsjetio je da je Brigada imala četiri bataljona i 7.000 boraca, od kojih je 445 poginulo, 3.500 ranjeno.

- Prioritet Prve posavske brigade je bila odbrana grada Brčkog. Kada je bilo potrebno, odvajala je dio ljudstva koji je išao u pomoć ostalim brigadama na različitim ratištima od Bihaća, preko Gradiške i Sanskog Mosta pa do Semizovca - rekao je Simić novinarima.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske u Brčkom Jovan Pudić rekao je da je više od 400 pripadnike brigade dalo svoje živote za odbranu Republike Srpske.

On je istakao da su vlade Republike Srpske i Brčko distrikta pomogle u stambenom zbrinjavanju porodica poginulih srpskih boraca.

- Imamo još 16 porodica koje treba stambeno zbrinuti. Projekat je već napravljen, lokacija je određena za zgradu koju će napraviti Vlada distrikta - naglasio je Pudić.

(SRNA)