BRČKO: USVOJEN REBALANS BUDžETA OD 5,5 MILIONA KM :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: USVOJEN REBALANS BUDžETA OD 5,5 MILIONA KM


Skupština Brčko distrikta usvojila je danas na vanrednom zasjedanju rebalans ovogodišnjeg budžeta od 5,5 miliona KM, nakon čega budžet distrikta iznosi 261.738.993 KM.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić naveo je da je riječ o sredstvima iz viška prihoda nad rashodima iz prethodne godine, koja će biti usmjerena za finansiranje Programa podrške za sanaciju štete privrednim subjektima nastalim ograničenjem radnog vremena zbog epidemije virusa korona.

- Javni poziv za učešće privrednih subjekata je zaključen 22. aprila. Pokušaćemo da spisak korisnika bude na sjednici Vlade do 1. maja da bismo što hitnije isplatili ova sredstva i sačuvali bar dio radnih mjesta, jer, prema našim informacijama, za oko 200 radnika je otkazan ugovor o radu od poslodavaca - rekao je Milić novinarima.

On je napomenuo da, prema kriterijumima programa, oni koji su neopravdano otpuštali radnike neće imati pravo na ovaj podsticaj u iznosu najniže plate od 860 KM po radniku.

Milić je istakao da je ova mjera prevashodno usmjerena prema onim djelatnostima kojima je mjerama štaba zabranjen rad.

- Druga pravna lica ili preduzetnici koji su radili, ali usljed mjera i naredbi štaba nisu mogli da posluju u punoj mjeri i obimu, imaće podršku Vlade u iznosu od 30 odsto sredstava koja plaćaju za poreze i doprinose na plate za svakog radnika - pojasnio je Milić.

Skupština distrikta na današnjem vanrednom zasjedanju usvojila je u prvom čitanju i Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog Kovida-19 u Brčkom.

Milić je rekao da je ovaj zakon nastavak vladinog programa za podršku privredi, uz proširenje mjera koje se tiču poreskih olakšica, i napomenuo da je distrikt među prvima reagovao u smislu preduzimanja ovih mjera.