Brčko distrikt BiH: Milić i Dodik o pomoći distriktu u borbi protiv korona virusa :: Semberija INFO ::

 

Brčko distrikt BiH: Milić i Dodik o pomoći distriktu u borbi protiv korona virusa


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravio je danas u zvaničnoj posjeti distriktu Brčko gdje se nakon posjete kompanijama BIMAL i STUDEN AGRANA Rafinerija šećera sastao u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom BiH Sinišom Milićem i njegovim saradnicima iz Kriznog štaba distrikta Brčko.Razgovarano je o trenutnoj situaciji u vezi sa virusom korona u cilju razmjene informacija i načinima pomoći.

Gradonačelnik Siniša Milić je rekao da je ohrabren najavama člana Predsjedništva Milorada Dodika da postoji spremnost za pomoć distriktu u transportu zaštitnih sredstava koje bi trebalo da stignu iz Kine kao i najavom da će distrikt Brčko od Republike Srpske dobiti respirator, što će olakšati i podržati rad zaposlenih u brčanskom zdravstvu. 

“U razgovoru sa gospodinom Dodikom rečeno nam je i da su nam klinički centri sa prostora Republike Srpske i njihovi medicinski kapaciteti na raspolaganju, ukoliko bude bilo potrebe za njihovim korištenjem”, dodao je Milić. 

Gradonačelnik je rekao da je današnja posjeta „Bimalu“, kao strateškom proizvođaču osnovnih životnih namirnica na prostoru BiH, jako važna kao i činjenica da su magacini puni i da neće doći do poremećaja snabdjevanja namirnica koje proizvode na samom tržištu. 

“Dobra informacija za nas ovdje u Brčkom kao i za ostatak BiH jeste da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zahvaljujući i anganžmanu Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, dogovorio kanale snabdjevanja sirovinama i repromaterijalom „Bimala“ i za narednih šest mjeseci osigurana je proizvodnja ove kompanije. Za nas je to jako bitno, ne samo sa stanovišta obezbjeđenja tržišta osnovnim životnim namirnicima, već i zbog činjenice da je u „Bimalu“ zaposleno 600 radnika koji će nastaviti da rade u tri smjene. Mi smo na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade razmatrali program mjera za oporavak privrede. Neke mjere ćemo preduzimati i prije okončanja ove situacije i naravno da „Bimal“ može računati na kontinuiranu podršku Vlade Brčko distrikta BiH”, istakao je Milić. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka rekao je da je Distrikt među prvima preduzeo mjere za sprječavanje i prevenciju širenja virusa korona i da može biti dobar primjer drugima. 

“Moramo još više uraditi na uspostavljanju bolje koordinacije između granične službe, granične policije i drugih agencija, pa i agencija Brčko distrikta BiH, jer imamo ljude koji prolaze granice, a ne obavijeste se druge agencije. Već danas ću zvati direktora Granične službe i pokušati da vidim da agencije između sebe potpišu protokol”, kazao je Dodik naglašavajući da ukoliko svi ostanemo kod kuće, budemo disciplinovani, pridržavamo se samoizolacije i sl. možemo računati da u narednim sedmicama možemo iskontrolisati sizuaciju u vezi sa korona virusom. 

“Upućujem apel svima da ostanu kod kuće, da se ne okupljaju i da izbjegnu svaku vrstu kontakta. To je najbolji respirator i najbolji lijek koji možemo u ovom trenutku da imamo, a taj lijek ćemo provoditi podizanjem mjera odgovornosti. Na građanima Brčko distrikta BiH, Republike Srpske i Federacije BiH je koliko će se ovo širiti. Kineska iskustava su da tek 28. dan može da se kaže, ako dođe do stagnacije povećanja broja oboljelih i testiranih na pozitivno, da smo ušli u jednu fazu kontrole. To ne znači da je stvar završena. Ovo će vjerovatno trajati nekoliko mjeseci i u tih nekoliko mjeseci moramo se organizovati na najbolji mogući način”, kazao je Dodik. 

Član Predsjedništva BiH na kraju razgovora je rekao da će Republika Srpska kao i zdravstveni centri u RS-u pomoći Distriktu i obećao da će u narednom vremenu obezbijediti Distriktu i jedan respirator.

Brčko distrikt BiH