U Brčkom dvije osobe pozitivne na koronavirus :: Semberija INFO ::

 

U Brčkom dvije osobe pozitivne na koronavirus


„Prema posljednjim informacijama u vezi sa epidemiološkom situacijom na području Brčko distrikta BiH pod medicinskim nadzorom se nalazi 888 lica, a na koronavirus je testirano ukupno 14 lica. Jutros smo dobili podatke da su za dva lica testovi pozitivni i ujedno ovo je i prvo dvoje oboljelih od koronavirusa na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine”, kazao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba, na današnjoj konferenciji za medije.

Prema njegovim riječima njihovo zdravstveno stanje je stabilno i radi se o mlađim osobama rođenim 1989. i 1990. godine, a koje su boravile na Karibima i u Distrikt došle preko Francuske i Srbije. 

„Te osobe se od 18. marta nalaze u izolaciji i prema podacima JZU „Zdravstveni centar Brčko” njihovo zdravstveno stanje je stabilno i ne radi se o težoj kliničkoj slici koja bi zahtijevala bolničko liječenje. Radi se o dosta odgovornoj i savjesnoj porodici, jer je riječ o bračnom paru, i prema njihovim tvrdnjama, koje se i provjeravaju, oni nisu imali kontakata. Treća osoba, koja ih je dovezla sa graničnog prelaza između BiH i Srbije, takođe se nalazi u izolaciji pod pretpostavkom da bi moglo biti riječi o koronavirusu. Ta osoba koja ih je dovezla je dan ranije pripremila zalihe hrane i prema njenoj vlastitoj tvrdnji nakon 18. marta nisu imali bilo kakve kontakte”, kazao je Milić dodajući da su preduzete i pojačane mjere na dezinfekciji stana i šire okoline. 

„Za sada je situacija pod kontrolom i nadam se da će tako i da ostane”, istakao je gradonačelnik.

Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo u Vladi Brčko distrikta BiH, rekla je da su pozitivni rezultati nalaza očekivani i da je bilo samo pitanje vremena kada će da se pojave zaražene osobe u Brčkom.

„Danas u toku dana putem mejla ćemo i zvanično dobiti rezultate nalaza koji su nam jutros saopšteni telefonski. Ove dvije osobe su pod zdravstvenim nadzorom bile tokom sveg ovog vremena, a imajući u vidu da ih je dovezla majka, ona je takođe u izolaciji i za nju će biti urađeno testiranje. Napominjem, testiranje će biti urađeno za sve one za koje to bude potrebno da se uradi i proslijediće se dalje na analizu”, kazala je Nikolić.

Gradonačelnik Siniša Milić u obraćanju novinarima kazao je da je u Distriktu na snazi niz mjera kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, ali da je moguće i preduzimanje drugih mjera. „Neko će reći da su te mjere drastičnije. One za nas nisu drastične, postoje bolje i najbolje mjere, dakle, preduzimamo najbolje mjere da preveniramo pojavu koronavirusa. Kada je u pitanju poštovanje mjere policijskog časa, prvi je utisak da je građani poštuju“, dodao je Milić. 

On je istakao da će na prvoj narednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH da donese i odgovarajuće mjere koje će se odnositi na ublažavanje stanja u kom se nalaze privrednici, a koje je nastalo nakon što su uvedene mjere o zatvaranju pojedinih djelatnosti i ograničavanju radnog vremena. 

„Mislim da ćemo već sutra na vanrednoj sjednici, koju ćemo održati putem linka, usvojiti određene zaključke i proslijediti ih Skupštini Brčko distrikta BiH”, kazao je Milić. 

On je naglasio da Vlada Brčko distrikta BiH preduzima sve kako bi se obezbijedila potrebnom opremom koja olakšava borbu sa virusom i da ima dosta privrednika koji se javljaju da pomognu. 

„Hvala svima koji se stavljaju na raspolaganje u borbi protiv koronavirusa. Ima dosta privrednika koji se javljaju i spremni su da pomognu. Neki od njih su već pomogli u dostavljanju zaštitne opreme i drugih materijala. Takođe, pokrenuli smo i zvanične procedure za nabavku većih količina zaštitne opreme i to je sve u toku. Pripremamo se i za dalji korak, za nabavku respiratora”, kazao je Milić.

Brčko distrikt BiH