GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA SINIŠA MILIĆ: KRIZNI ŠTAB DO SADA DONIO NIZ MJERA I NAREDBI U SKLADU S PREPORUKAMA :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA SINIŠA MILIĆ: KRIZNI ŠTAB DO SADA DONIO NIZ MJERA I NAREDBI U SKLADU S PREPORUKAMA


Gradonačelnik i komandant Kriznog štaba Brčko distrikta BiH Siniša Milić,  istakao je da je Krizni štab do sada donio niz mjera i naredbi u skladu s preporukama s ciljem da se preduprijedi eskalacija epidemije. 

-Niz preventivnih mjera je donesen u prethodnom periodu, ali kao odgovorna vlast mi razrađujmo i situaciju šta treba da preduzmemo u slučaju scenarija da se pojave lica zaražena korona virusom. U tom smislu smo na osnovu iskustava iz okruženja, a uvažavajući ponudu Predsjedništva BiH, odnosno Vijeća ministara BiH uputili poziv Oružanim snagama BiH za postavljanje šatora na prostoru Brčkog. Ta lokacija bi trebalo da bude stadion Fudbalskog kluba „Jedinstvo”. Trebalo bi da se djeluje hitno i urgentno. U njemu će lica koja ulaze na prostor Brčkog iz drugih zemalja imati određenu 14-dnevni karantin, uz mogućnost produžetka od još 14 dana”, dodao je Milić i istakao da očekuje pozitivan odgovor Oružanih snaga.

-Poučeni iskustvima drugih pravimo tri prstena u smislu, da tako kažem, odbrane od korona virusa. Istovremeno smo dali nalog da se iznađe još jedan objekat gdje bi bila izmještena lica iz karantina uz minimalnu medicinsku njegu za koja se opravdano sumnja da imaju virus, a lakše su kliničke slike. I naravno postoji ono što su već uradili u JZU, a to je da su osposobili bolničke kapacitete za teže i najteže slučajeve ukoliko do toga dođe. Činimo sve da rizik od pojave virusa svedemo na najmanju moguću mjeru”, naglasio je Milić.

portal Semberija info (O.Stjepanović)