Brčko: Upriličen prijem za učenike Osnovne muzičke škole :: Semberija INFO ::

 

Brčko: Upriličen prijem za učenike Osnovne muzičke škole


Povodom uspjeha kojeg su na međunarodnim takmičenjima osvojili učenici brčanske Osnovne muzičke škole, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović danas su u Gradskoj vijećnici upriličen prijem za učenike, profesore i direktora škole.
 
„Po svom sastavu nastavnog kadra, po broju učenika, po instrumentariju, po takmičenjima, rezultatima, a i po tradiciji, ova muzička škola promoviše naš grad u najboljem svjetlu, te imamo intenciju da se u Brčko distriktu BiH uspostavi i srednja muzička škola. Želimo da naši talentovani učenici imaju mogućnost svoj potencijal ostvariti kroz dalje obrazovanje, kako bi mogli upisati muzičku akademiju i predstavljati naš grad“, izjavio je gradonačelnik Nišić.
 
Direktor Muzičke škole Jasmin Hasić istakao je da su učenici ove godine osvojili ukupno 25 međunarodnih nagrada u kojima prednjače sa osvojenim prvim mjestima, te je najavio tradicionalni godišnji koncert.
 
„Ja mogu slobodno da kažem da su to najveći i najljepši ambasadori ove lokalne zajednice i Brčko distrikt BiH treba da bude ponosan na ove đake koji u svakom momentu na najljepši mogući način prenose ime Brčko distrikta BiH u zemlje Evrope. Mi ćemo sutra u Domu kulture sa početkom u 18.00 časova organizovati godišnji koncert učenika Muzičke škole, što će biti prilika da građani Brčko distrikta BiH vide i čuju uživo sav taj talenat i rad koji su učenici sa svojim profesorima iskazali kroz ovaj period, kroz ovu školsku godinu“, istakao je direktor Hasić.
 
„Mogu da kažem da je inicijativa za osnivanje Srednje muzičke škole živa i mi ćemo se u narednom periodu maksimalno potruditi da u okviru postojeće Osnovne muzičke škole formiramo i srednju, tako da bi naši učenici koji se opredijele poslije osnovne muzičke škole mogli da u istom gradu nastave i u srednju muzičku. Nadamo se da ćemo uz podršku gradonačelnika, Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH već u narednoj 2024/2025. školskoj godini stvoriti preduslove da počne sa radom i Srednja muzička škola“, izjavio je šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.