Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić obišao uspješne proizvođače voća :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić obišao uspješne proizvođače voća


Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog danas je sa saradnicima obišao uspješne proizvođače i izvoznike voća, Vladu Stokića iz Potočara i Amira Avdića iz Šatorovića.

– Cilj nam je da se upoznamo sa stvarnim stanjem na terenu koje ne može biti adekvatno sagledano iz kabineta – rekao je Milić i izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da razgovara sa voćarima koji su dokaz da se od poljoprivrede može živjeti. Podsjetio je da je ove godine uveden sistem samozapošljavanja u poljoprivredi kako bi pomogli onima koji žele da se bave poljoprivredom.

– Čuli smo da su zadovoljni podsticajima ali i određene prijedloge za unapređenje koje ćemo analizirati da bismo za narednu godinu pripremili još stimulativniji pravilnik – istakao je Milić. Naglasio je da je ovih dana pokrenuta procedura izmjene pravilnika koji reguliše pitanje zakupa poljoprivredog zemljišta kako bi se spriječile zloupotrebe i zemljište stavilo u funkciju poljoprivredne proizvodnje

U voćnjaku od dva hektara u Potočarima Vlado Stokić uzgaja šljive i dunje.

– Ove godine stanje sa dunjom je prilično dobro za razliku od ostalih voćnih vrsta, koje su prilično podbacile. Očekujemo prilično dobar rod. Dunje prodajem ili proizvodim rakiju, što zavisi od otkupne cijene dunje, plasmana rakije i ostalih okolnosti – rekao je Stokić i dodao da sebavljenjem poljoprivredom može obezbijediti egzistencija ali samo uz stručno usavršavanje i bavljenje intenzivnim uzgojem. Smatra da bi voćarima koji se bave intenzivnim uzgojem voća više odgovarali podsticaji za proizvedene količine voća, a ne za zasađene površine.

Amir Avdić iz Šatorovića bavi se otkupom voća za Evropsku uniju i rusko tržište i kaže da se kvlitet voća mora dodatno poboljšati kako bi bili zadovoljeni standardi EU.

– Osim što izvozimo i sami proizvodimo voće. Imamo hektar trešnje, hektar borovnice i deset hektara šljive – rekao je Avdić.

Na području Brčko distrikta voćem je zasađeno 1.200 hektara, a podsticaji iznose od 600 do 800 KM po hektaru.

– Imamo i kapitalne investicije za nove voćnjake i tu su podsticaji za jabučasto voće 1.200 KM, a za koštičavo 2.500 KM po hektaru – rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Srpska info/Info Bijeljina