Brčko: Okončana 83. redovna sjednica Vlade :: Semberija INFO ::

 

Brčko: Okončana 83. redovna sjednica Vlade


Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine okončala je 83. redovnu sjednicu odobravanjem Nacrta zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2023. godinu kojim se, između ostalog, uređuje struktura prihoda i primanja, rashoda i izdataka, budžeta i njegovo izvršenje, prioriteti plaćanja, kao i upravljanje finansijskom i nefinansijskom imovinom, te je usvojila Amandmane gradonačelnika na prijedlog budžeta Distrikta za 2023. godinu.
 
Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu usvojena je Odluka o odobravanju tekućeg transfera i Programa utroška sredstava u korist Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH. To podrazumijeva tekući transfer za jednokratno novčano davanju u iznosu od 80.000,00 KM, a svrha programa je da se fizičkim licima na području Distrikta omogući povoljniji pristup finansijskim sredstvima kroz subvenciju dijela kamata na kredite za kupovinu prve nepokretnosti.
 
Ujedno, Vlada je usvojila Prijedlog Odluke o odobravanju tekućeg transfera i Programa utroška sredstava Radio-novinske i izdavačke ustanove „Radio Brčko“.
 
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojena je Odluka o konačnoj rang-listi za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija s područja Brčko distrikta koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. 1. 2022. godine do 31. 7. 2022. godine.
 
Usvojen je prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge koji se odnosi na Program utroška sredstava donacija pojedincu korisniku socijalno-programskih mjera za komunalne usluge. Za ove potrebe odobren je ukupan iznos od 850.000,00 KM koji će se, posredstvom JP „Komunalno Brčko” d. o. o. Brčko distrikt BiH, uplatiti  korisniku socijalno-programskih mjera, jednokratno u 2022. godini.
 
Takođe, usvojen je Program utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za zdravstvo JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta BiH, kao i Program utroška sredstava: Donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za saradnju u programu prevencije Interventne aktivnosti zbrinjavanja ranjivih grupa.
Vlada je okončala sjednicu usvojivši Odluku o odobravanju sredstava iz fonda za nacionalne manjine u iznosu od 50.000,00 KM, kao i Program utroška sredstava za finansiranje programa i projekata čiji je cilj zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina za 2022. godinu kojim se reguliše zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina, očuvanje i promocija njihovih različitih kulturnih, etničkih, jezičkih, tradicionalnih i vjerskih identiteta te kulturnog nasljeđa.