VLADA USVOJILA PRIJEDLOG OSNIVANjA TURISTIČKE ORGANIZACIJE BRČKO DISTRIKTA BIH :: Semberija INFO ::

 

VLADA USVOJILA PRIJEDLOG OSNIVANjA TURISTIČKE ORGANIZACIJE BRČKO DISTRIKTA BIH


Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na današnjoj 81. redovnoj sjednici usvojila Odluku o osnivanju Turističke organizacije na prijedlog gradonačelnika i u skladu s Zakonom o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt BiH.
 
Kako je na konferenciji za medije kazao šef Zakonodavne kancelarije Adnan Pašalić, ova turistička organizacija bi trebalo da počne s radom od 1. 1. 2023. godine te je pojasnio njen način finansiranja.
 
„U narednoj budžetskoj godini će se obezbijediti sredstva za rad iste, a osim budžeta, turistička organizacija bi se takođe finansirala od boravišnih taksi kao i kroz druge projekte koje bi ostvarila u saradnji s domaćim i međunarodnim strukturama“, izjavio je Pašalić, te dodao da će za smještaj brčanske turističke organizacije biti obezbijeđena atraktivna lokacija u centru grada.
 
On je kazao da će kadrovska struktura ove organizacije biti preuzeta iz postojeće Službe za turizam u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.
 
„Turistička organizacija će započeti rad sa 3 izvršioca, a onda će se u daljem periodu vidjeti da li će biti potrebe za povećanjem kadrovskih kapaciteta. Ovo je jako značajan projekat Vlade jer se ovakve investicije prepoznaju u regionu i šire, tako da će Brčko radi sve više na poboljšanju turističkih promocija i turističke ponude“, dodao je Pašalić.