OTVORENA IZLOŽBA „ZAJEDNIČKA UMJETNOST BALKANA – TRADICIJA I SAVREMENOST“ :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA „ZAJEDNIČKA UMJETNOST BALKANA – TRADICIJA I SAVREMENOST“


U galeriji Gradske vijećnice danas je otvorena izložba pod nazivom „Zajednička umjetnost Balkana – tradicija i savremenost“ koja je organizovana u saradnji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini. Radi se o izložbi fotografija i grafike sa IV međunarodnog omladinskog festivala naziva „Rijeka tolerancije“ u sklopu Projekta „13 vijekova Bugarske“. Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić otvorio je izložbu zajedno sa ambasadorom Republike Bugarske u BiH Nj. E. Valeri Ivanov Jotov i predstavnicom Projekta, gospođom Miglenom Gigovom.


 
„Današnja izložba je potvrda jedne dobre saradnje koju su vlasti Distrikta ostvarile sa Ambasadom Republike Bugarske, prvenstveno na kulturnom polju, a imamo namjeru da vrlo skoro razmijenimo iskustva u oblasti privrede i tako proširimo saradnju kroz zajedničke privredne projekte“, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić.


 
Ambasador Jotov zahvalio se gradonačelniku na prvoj uspješno realizovanoj saradnji, iskazavši nadu za budućom saradnjom. „Razgovarao sam sa gradonačelnikom o važnosti naše regionalne saradnje i nadam se da će uskoro biti realizovana saradnja između Distrikta, grada Sofije i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske“, istakao je ambasador.


 
Miglena Gigova, predstavnica Projekta, iskazala je svoje zadovoljstvo što se pomenuta izložba po prvi put izlaže upravo u Brčkom, gradu koji je izuzetan primjer za toleranciju u BiH i regiji. „Ova izložba ima 30 slika koje imaju grafike u kojima su učestvovali studenti iz Bukurešta, Grčke, Bugarske i Srbije, a nadamo se da će u idućoj učestvovati i omladina iz Bosne i Hercegovine“, izjavila je Gigova.
 
Izložba će za sve zainteresovane posjetioce biti otvorena do 8. decembra 2022. godine.