U VIJEĆNICI UPRILIČEN PRIJEM ZA NOVOIMENOVANOG SUPERVIZORA ZA BRČKO DISTRIKT BIH DžONATANA MENUTIJA :: Semberija INFO ::

 

U VIJEĆNICI UPRILIČEN PRIJEM ZA NOVOIMENOVANOG SUPERVIZORA ZA BRČKO DISTRIKT BIH DžONATANA MENUTIJA


Zvaničnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH sastali su se danas sa prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko gospodinom Džonatanom Menutijem povodom njegove prve zvanične posjete Distriktu nakon imenovanja na pomenutu funkciju.

Zajedno sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem sastanku su prisustvovali njegov zamjenik dr Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović, upoznavši supervizora sa svim važnim procesima koji su se vodili u prethodnom periodu u Brčko distriktu BiH.

„Obradovani smo spoznajama da će institucija supervizora nastaviti, sa jednakom pažnjom i posvećenošću, pratiti sve procese koji se dešavaju i dobili smo podršku za reformske procese koje vodimo, kao i garancije da ćemo najneposrednije sarađivati na svim važnim pitanjima“, kazao je u svom obraćanju novinarima gradonačelnik Kadrić.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić izjavio je da se na sastanku razgovaralo o pitanjima podrške raznim projektima koji treba da obezbijede napredak Distrikta. „Ja se nadam da će novi supervizor imati razumijevanja za potrebu da lokalne strukture vlasti i u narednom periodu preuzimaju postepeno sve više ingerencija i inicijativa za upravljanje Distriktom, jer nam je cilj da dođemo do takve političke atmosfere da institucije vlasti u Brčko distriktu BiH preuzmu sudbinu u svoje ruke“, kazao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić osvrnuo se na pitanje borbe protiv korupcije u Brčkom kazavši da postoji odlučnost u sprovođenju iste kroz konkretne i ciljane akcije i djelovanja samim tim što su se u Distriktu donijeli ključni propisi u borbi protiv korupcije kao i uspostavljanje dvije važne institucije: Kancelarija za prevenciju korupcije i Komisija za utvrđivanje sukoba interesa.

„Mi već dugo uz pomoć supervizora pokušavamo da realizujemo statusno pitanje Distrikta kroz rješavanje investicija u Luku, rješavanje pitanja mosta između Brčko distrikta BiH i Republike Hrvatske, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, saradnja sa Svjetskom bankom oko projekata koji su u početnoj fazi, kao i drugih važnih infrastrukturnih pitanja i nadam se da će to sve u konačnici biti realizovano uz dragocjenu podršku supervizora za Brčko“ izjavio je Domić.

Supervizor Menuti kazao je da, tokom svoje prve zvanične posjete Distriktu, koristi priliku da se upozna sa svim sagovornicima i partnerima u Distriktu kako bi čuo njihove prioritete i stavove i procijenio u kojim oblastima postoji potreba za njegovim većim angažmanom, kako bi zajedno sa svojim timom pomogao predstavnicima Distrikta u sprovođenju ključnih reformi.

„Brčko distrikt BiH pokrenuo je vrijedne reforme i projekte, imaju prije svega transparentno i odgovorno trošenje javnih sredstava, dobru upravu i odlučnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa“, kazao je Menuti dodajući da od institucija Distrikta očekuje nastavak rada i sarađivanja u stvaranju zajedničkog napretka kako bi Brčko bilo pozitivan primjer za sve druge u Bosni i Hercegovini.