VLADA DISTRIKTA USVOJILA ODLUKU O STIPENDIRANjU UČENIKA DEFICITARNIH ZANIMANjA :: Semberija INFO ::

 

VLADA DISTRIKTA USVOJILA ODLUKU O STIPENDIRANjU UČENIKA DEFICITARNIH ZANIMANjA


Foto
Na 63. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH danas je na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojena Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja u Brčko distriktu BiH.

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje, kazao je da je predviđeno stipendiranje 100 učenika u deficitarnim zanimanjima i to sa 100 KM na mjesečnom nivou.



„Pozivam učenike da iskoriste mogućnost drugog upisnog roka za upis u srednju Tehničku školu i to na tri smjera: zidar-keramičar, bravar-obrađivač metala rezanjem i zavarivač-varilac. Stipendiranje je jedan vid stimulansa da se upišu slobodna mjesta u ovim smjerovima, kako bismo imali planirani broj od upisanih 100 učenika za stipendiranje“, kazao je Bulatović, dodajući da su kriterijumi za dobijanje stipendije da učenik ima prebivalište na području Distrikta i da je redovan učenik smjera deficitarnog zanimanja.
 
Vlada je, takođe, usvojila prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge koji se tiče odobravanja Programa utroška sredstava donacija za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstava za 2022. godinu.
 
Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, u svom obraćanju novinarima kazao je da Program obuhvata novčana sredstva u iznosu od 1.605.000,00 KM, s tim da je uslov za dobijanje ove pomoći, zbog teške ekonomske situacije na području Brčko distrikta BiH, aktivno brojilo u vremenskom periodu od 1. 1. do 31. 5. 2022. godine. Ova finansijska sredstva neće moći koristiti izabrani imenovani zvaničnici Brčko distrikta BiH, rukovodioci javnih preduzeća i svih drugih pravnih lica osnovanih od strane Distrikta kao i nosioci pravosudnih institucija.


 
„Naša želja jeste da prije svega pomognemo građanima zbog teške finansijske situacije do koje je došlo nakon korona virusa, ali i usljed drugih razloga koji se dešavaju u našem širem okruženju. Imamo namjeru da omogućimo ovu subvenciju aktivnim potrošačima na području Distrikta kojih, prema dobijenim podacima od JP „Komunalno Brčko“ ima oko 30.000 iz kategorije domaćinstva“, izjavio je Šadić.
 
Ujedno, na održanoj sjednici Vlada je usvojila Program mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko distrikta BiH za 2022. godinu na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kojim se utvrđuje sprovođenje mjera za sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja te način finansiranja u 2022. godini.