Džonatan Menuti novi supervizor za Brčko distrikt BiH :: Semberija INFO ::

 

Džonatan Menuti novi supervizor za Brčko distrikt BiH


Фото: ОХР
Džonatan Menuti zvanično je preuzeo funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao i funkciju supervizora za Brčko distrikt BiH. Prije Menutija ovu funkciju obavljao je Majkl Skanlan.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pozdravio je imenovanje novog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko i kazao da je siguran da će veliko iskustvo Menutija i poznavanje situacije u regionu značajno doprinijeti sprovođenju misije OHR-a.


Menuti je karijerni diplomata Više službe za spoljne poslove, u rangu ministra – savjetnika. Prije dolaska u BiH, Menuti je obavljao funkciju vršioca dužnosti načelnika pri kancelariji državnog podsekretara za rukovođenje i direktora za napredovanje u karijeri i raspoređivanje na funkcije Ministarstva spoljnih poslova SAD-a u Washington, D.C.

Prethodno je u Vašingtonu vršio dužnost zamjenika izvršnog direktora Biroa za evropske poslove i Biroa za poslove sa međunarodnim organizacijama i zamjenika izvršnog direktora Izvršnog sekretarijata u Stejt Departmentu. U inostranstvu je obavljao dužnosti u Istanbulu, Turska; Beogradu, Srbija; Almatiju i Astani, Kazahstan; te u Moskvi, Rusija. Prije nego što se pridružio Stejt Departmentu, radio je za Ministarstvo trgovine SAD-a pri ambasadama u Atini, Grčka, i Seulu, Južna Koreja.

Menuti je diplomirao na Univerzitetu Džordžtaun u oblasti spoljnih poslova, a postdiplomske studije međunarodnih odnosa i zvanje magistra nauka stekao je na Univerzitetu Jejl. Učio je bosanski, turski, srpski, ruski i grčki jezik.


Vlada Brčko distrikta BiH