Potpisan Projektni ugovor „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“ :: Semberija INFO ::

 

Potpisan Projektni ugovor „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“


Projektni ugovor „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“ potpisan je u Gradskoj vijećnici, kojim se nastavlja saradnja Brčko distrikta BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj BiH (EBRD) u sklopu programa Zeleni gradovi. Ugovor su potpisali gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, direktorica EBRD-a Manuela Naesl i direktor „JP Komunalno Brčko“ Kemal Atić, čime su Distriktu stavljena na raspolaganje sredstva u visini od 6.500.000 evra, za sprovođenje navedenog projekta.

Potpisani projektni ugovor koncipiran je na pomoći u finansiranju izgradnje cjevovoda koji će doprinijeti regulaciji pritiska vode na čitavom urbanom području Distrikta, smanjenju gubitaka vode, ostvarenju uštede energije te povećanju pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom, što predstavlja naredni korak koji Distrikt preduzima nakon što je prošle godine pristupio mreži zelenih gradova.

Potpisivanju je prethodio sastanak na kojem su, osim potpisnika, prisustvovali zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabovi, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, te predstavnici Evropske banke za program Zelenih gradova i tom prilikom su razgovarali o budućim projektima koji će se implementirati na području Distrikta u sklopu ovog programa.

U Gradskoj vijećnici je ovom prilikom potpisan i Ugovor o grantu za sprovođenje korporativnog plana razvoja Luke Brčko, u visini od 10.000.000,00 evra, između direktorice EBRD i Perice Josića, direktora Luke Brčko.


Vlada Brčko distrikta BiH