BRČKO: Vlada distrikta odobrila novčanu pomoć za područja Bosne i Hercegovine pogođena nedavnim zemljotresom :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Vlada distrikta odobrila novčanu pomoć za područja Bosne i Hercegovine pogođena nedavnim zemljotresom


Na današnjoj održanoj 53. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Odluku o korišćenju sredstava rezerve u svrhu pomoći opštini Ljubinje i Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog nastalih šteta tokom potresa koji se na tom području dogodio 22. aprila u večernjim časovima.

Shodno tome, Brčko distrikt BiH će odvojiti novčanu pomoć u visini od ukupno 150.000,00 KM za ova područja pogođena zemljotresom.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge odobrena su dva programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH. Za troškove transplantacije organa osiguranicima Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 31. 12. 2022. godine odobren je iznos u visini od 600.000,00 KM, dok je za nabavku aku-ček trakica osobama koje boluju od dijabetesa izdvojen iznos od 100.000,00 KM.

Takođe, odobren je prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, a tiče se Smjernica za izradu nacrta odluke o načinu organizovanja foruma građana s ciljem unapređenja rada mjesnih zajednica na području Brčko distrikta BiH. Smjernicama se, između ostalog, propisuje način i postupak organizovanja foruma, dužnosti organa mjesnih zajednica za nesmetan rad i vođenje istog, te se propisuju procedure postupanja i obaveza predsjednika mjesnih zajednica po zaključcima s foruma, što će doprinijeti boljem uključivanju stanovnika mjesnih zajednica u procesu donošenja odluka koje se tiču unapređenja kvaliteta života i razvoja lokalne samouprave.


Vlada Brčko distrikta BiH