Brčko: Zbog štrajka advokata situacija postaje alarmantna :: Semberija INFO ::

 

Brčko: Zbog štrajka advokata situacija postaje alarmantna


Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić upozorio je da je zbog štrajka advokata situacija u distriktu alarmantna, jer je pred sudovima već odloženo više od 200 ročišta.

Milić smatra da advokate, uz razjašnjenje eventualnih nedoumica u vezi sa plaćanjem poreskih obaveza, treba osloboditi fiskalizacije, kako je to učinjeno u entitetima.

On kaže da se na sjednici brčanske Skupštine, koja je najavljena za srijedu, 12. jun, u okviru rasprave o informaciji o procesu fiskalizacije, mora ponuditi rješenje kakvo god ono bilo.

- Cijeli pravni sistem je u krizi, jer fizička i pravna lica kojima je Ustavom i međunarodnim konvencijama garantovano pravo na pravnu pomoć ne mogu zaštiti svoja prava, što se naročito odnosi na postupke u kojima je učešće advokata obavezno - rekao je Milić Srni.

On je naglasio da u sudskim postupcima postoje zakonski rokovi za postupanje, ali i međunarodni standard suđenja u razumnom roku, što je sve ugroženo ovakvom blokadom.

- Dodatni problem, čak i ako se hipotetički situacija riješi i advokati počnu s radom, predstavljaće veliki broj ročista koja će se poklapati, pa će i dalje postojati potreba za njihovim odlaganjem - upozorio je Milić.

Brčanski advokati prestali su sa radom krajem aprila u znak protesta zbog nastojanja da se advokatura uvede u sistem fiskalizacije.

Advokati u Brčkom odluku o obustavljanju rada zasnivaju na odlukama advokatskih komora entiteta i ističu da fiskalizacija ove djelatnosti ne postoji u entitetima, zemljama u okruženju, niti većini evropskih zemalja.

Kao glavni argument navode da se uvođenjem fiskalizacije u advokaturu distrikta narušava načelo povjerljivosti.

SRNA/Info Bijeljina