UPRILIČEN SASTANAK ČELNIKA DISTRIKTA I PREDSTAVNIKA MISIJE SVJETSKE BANKE :: Semberija INFO ::

 

UPRILIČEN SASTANAK ČELNIKA DISTRIKTA I PREDSTAVNIKA MISIJE SVJETSKE BANKE


Čelnici Distrikta danas su u Gradskoj vijećnici održali sastanak sa predstavnicima Misije Svjetske banke povodom prezentovanja prioritetnih projekata Brčko distrikta u okviru Regionalnog programa za integrirani razvoj koridora rijeka Save i Drine. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnik Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić te čelnici Skupštine i predstavnici odjeljenja i institucija Distrikta te predstavnici Misije, na čelu s voditeljkom projekta gospođom Berinom Uvimbabazi i specijalistkinjom za vodene resurse gospođom Žimin Mao. 

Navedeni program predstavlja projekat Svjetske banke regionalnog karaktera, a ima za cilj ojačati regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu. Njime je obuhvaćeno pet zemalja Balkana koje mogu kandidovati projekte iz područja monitoringa i upravljanja poplavama i odbranama od poplava, zaštite životne sredine, prilagođavanja klimatskim promjenama i ekološke revitalizacije te razvoja održivog riječnog turizma, transporta i poljoprivrede. Pomenuti program ima ujedno za cilj izgradnju infrastrukture zajednica te jačanje međuregionalne saradnje.

Predstavnici Svjetske banke pohvalili su priključivanje Brčko distrikta ovom tekućem programu te su razmatrali prezentovane prioritetne projekte koji se, između ostalog, odnose na izgradnju centra za upravljanje otpadom na području Distrikta, regulaciju korita rijeka Blizne i Brke, kao i izgradnju šetnice i biciklističke staze uz rijeku Savu. 

Kako su kazali, predložene aktivnosti su prihvatljive i u skladu s ciljevima projekta, pa je tako u narednom periodu neophodno pristupiti procjeni aktivnosti i finansijskom odobrenju Odbora Svjetske banke.

Današnjem radnom sastanku prisustvovao je i prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko gospodin Majkl Skanlan.