SIGURNO OKRUŽENjE OMOGUĆAVA DA SE BRČKO U POTPUNOSTI FOKUSIRA NA REFORME :: Semberija INFO ::

 

SIGURNO OKRUŽENjE OMOGUĆAVA DA SE BRČKO U POTPUNOSTI FOKUSIRA NA REFORME


Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Majkl Skenlan, zajedno sa komandantom EUFOR-a general-majorom Antonom Vesselyjem, sastao se sa rukovodstvom Distrikta i šefom Policije Brčko distrikta. Supervizor je pohvalio fokusiranost vlasti Distrikta na očuvanje unutrašnje kohezije i sigurnog okruženja, kako je naglašeno u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra. Kao što je podvučeno u toj izjavi, prioritet je implementacija reformi i borba protiv korupcije kao osnova za prosperitet cjelokupne brčanske zajednice; vrijeme je da riječi postanu stvarnost, naglasio je supervizor.
 
Početkom ove sedmice, supervizor je imao korisne razgovore sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i ministrom saobraćaja i veza BiH Vojinom Mitrovićem o odlukama koje se trebaju donijeti na državnom nivou za nastavak aktivnosti na realizaciji Projekta vodosnabdijevanja u Distriktu uz podršku EBRD-a i rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja.
 
Supervizor je prisustvovao sastanku misije Svjetske banke sa visokim zvaničnicima Distrikta i razgovarao o narednim koracima za ubrzanje projekata predloženih u okviru Programa integrisanog razvoja riječnih koridora Save i Drine – regulacije vodotoka Brke i Blizne, ekološki prihvatljivog zatvaranja postojeće deponije, izgradnje savremenog centra za odlaganje otpada i šetališta duž rijeke Save.
-Ovi projekti će ubrzati tranziciju Distrikta ka čistoj životnoj sredini zaštićenoj od poplava, te podstaknuti razvoj lokalne  infrastrukture koja će unaprijediti regionalnu uvezanost Brčkog, izjavio je supervizor.