DO KRAJA FEBRUARA USAGLAŠAVANjE TRASE AUTO-PUTA KROZ BRČKO (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

DO KRAJA FEBRUARA USAGLAŠAVANjE TRASE AUTO-PUTA KROZ BRČKO (VIDEO)


Foto
Iako su projekti autuo-puta Beograd- Sarajevo- Beograd kroz Srpsku i Federaciju, već urađeni, još se čeka usaglašavanje trase kroz Distrikt Brčko. Ono što je danas dogovoreno na sastanku predstavnika Autoputeva Republike Srpske, Instituta za građevinarstvo Banjaluka, Autocesta Federacije BiH sa zvaničnicima Brčko Distirkta da sve treba bude okončano do kraja februara.

O izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda, razgovarano je i u decembru prošle godine, jer je dionica kroz distirkt Brčko, svojevrsno čvorište autuputeva Banjaluka – Bijeljina, Beograd - Sarajevo ali i autoputa Tuzla – Orašje. Današnji sastanak daje nadu da će rješenje brzo biti na stolu.

- Mi smo dali nekave rokove od sedam do deset dana da se ponovo sastanemo. Ali smo uzeli nekakav okvrini rok, da definišemo pravac - rekao je potpredsjednik Skupštine distrikta Brčko Ivica Filipović.

- Riječ je o traganju o najoptimalnijim rješenjima, kada je riječ o položaju trasa auto-puta istok-zapad i sjever-jug na prostoru distirkta Brčko. Nama stručna pomoć stručan pomoć, itekako je neophodna i dobili smo je današnjem sastanku - naveo je predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić.
Dinamika trasiranja autputeva kroz Distrikt Brčko, od izuzetne je važnosti.
 
 


- Jer prolazi nam vrijeme i prolazi nam dinamika i bojim se da Brčko distrikt, sutra ne bude jedna velika prepreka, za ovaj važan vitalni i kapitalni projekat i za Repbuliku Srpsku i BiH, a i Srbiju - dodao je  ministar saobrćaja i veza Republike Srpske Nedljko Ćorić.

Da su dobri putevi, šansa za sve građane ove zemlje, svjesni su toga i Brčaci.

U martu, prošle godine u Ankari je potpisan Sporazum o izgradnji autoputa, od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva, Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Rače. Dok su radovi u Srbiji počeli u oktobru 2019. u Sremskoj Rači, u BiH se još čeka jer nema usaglašene trase kroz distrikt Brčko.

(RTRS)