Gradonačelnik Kadrić: Epidemiološka situacija povoljna, relaksirane mjere u Brčkom :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Kadrić: Epidemiološka situacija povoljna, relaksirane mjere u Brčkom


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić saopštio je danas na konferenciji za medije, nakon 99. sjednice Štaba za zaštitu i spasavanje, da je epidemiološka situacija u Brčkom povoljna te iznio nove naredbe Štaba koje idu u smjeru relaksacije mjera.

„Na bolničkom liječenju na kovid odjeljenjima nalazise18 osoba. Broj pregledanih u trijažnoj i kovid ambulanti u roku od 24 časa je manji od 50 osoba. Broj zaraženih danas u Brčkom je 5. Vakcinisano je 3.958 sugrađana u skladu sa Planom vakcinacije, što od ukupno prijavljenih 10.000 osoba iznosi 39%, dok je broj revakcinisanih 1.085“, rekao je gradonačelnik Esed Kadrić.

On je istakao da je u skladu sa svim navedenim podacima Štab za zaštitu i spasavanje donio naredbu kojom se ukida zabrana kretanja na području Brčko distrikta BiH (policijski čas).

„Produžuje se rad ugostiteljskim objektima do 23 časa, kao što je inače definisano zakonom. Dozvoljavaju se i organizovana okupljanja sa muzikom uživo, di-džejevima i slično uz poštovanje naredbe Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o epidemiološkim preporukama za sprečavanje zarazne bolesti COVID-19 tokom okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru“, naveo je Kadrić.

On je dodao da se dozvoljavaju rekreativne aktivnosti kada se obavljaju u zatvorenom prostoru do 23.00 časa te prisustvo gledalaca na tribinama prilikom održavanja sportskih susreta na otvorenom na području Brčko distrikta BiH, uz poštOvanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5m među posjetiocima, odnosno jedna osoba na 2,5 m2, a da je i dalje na snazi naredba o obaveznom nošenju zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u zatvorenim prostorima.

Važna je i infomacija, istakao je gradonačelnik Kadrić, da je donesena naredba da se ponovo stave u funkciju sve područne ambulante Javne zdravstvene ustanove kako bi građani imali lakši pristup zdravstvenim ustanovama i mogućnost za liječenje.

On je kazao da su, obzirom na relaksaciju mjera, zaduženi Inspektorat i Policija Brčko distrikta BiH da u skladu u svojim nadležnostima vrše pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima.

Gradonačelnik je prilikom obraćanja medijima naveo da je Distrikt uspio potpisati ugovor o direktnoj nabavci 20.000 vakcina, a da je rok za isporuku 60 dana.

„Brčko distrikt BiH neće imati problema u perspektivi sa snabdjevanjem vakcina i mogućnošću sprovođenja plana vakcinacije. Cijenimo da će nam sve što uložimo u proces imunizacije stanovništva umanjiti potrebe za angažovanje finansijskih sredstava za liječenje“, zaključio je gradonačelnik Kadrić.

On je najavio da će brčanski Štab za zaštitu i spasavanje i dalje pratiti epidemiološku situaciju te da će, ukoliko bude pogoršanja, reagovati i posezati za nepopularnim, ali nužnim mjerama.

„Ovom prilikom apelujem na sve građane Distrikta da pokažu maksimalnu odgovornost prema sebi i drugima kako se ne bismo doveli u poziciju da moramo ponovo pooštravati mjere. Najbolji lijek za sve nas je da budemo savjesni i odgovorni da zadržimo ovakvo stanje“, poručio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Vlada Brčko distrikta BiH