Radni sastanak sa ministarkom Gudeljević: Proces imunizacije građana Brčkog teče planiranom dinamikom :: Semberija INFO ::

 

Radni sastanak sa ministarkom Gudeljević: Proces imunizacije građana Brčkog teče planiranom dinamikom


Predstavnici izvršne vlasti distrikta Brčko održali su danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom radni sastanak sa ministarkom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević na temu vakcinacije.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta, rekao je da je današnji susret sa gospođom Gudeljević jako značajan, obzirom na njen angažman i doprinos Ministarstva civilnih poslova Brčko distriktu kako bi proces imunizacije bio realizovan do kraja.

„Imali smo prije nekoliko dana potpisan sporazum koji je angažmanom ministarke Gudeljević uključio i Brčko u Evropsku sedmicu sporta kroz direktnu donaciju Vladi Brčko distrikta, da može promovisati određene sportske aktivnosti. Međutim, dominantno smo pričali o procesu imunizacije i nadam se da bismo u ljetnjem periodu konačno mogli imati normalnije uslove za život u našoj lokalnoj zajednici i priliku da Krizni štab više ne donosi mjere ograničenja kako je to do sada bilo“, zaključio je Kadrić.

Prema podacima iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikt trenutno ima desetak hiljada građana prijavljenih za vakcinaciju. Do sada je vakcinisano oko 3.000 građana, odnosno tridesetak odsto od ukupnog broja prijavljenih.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić naglasio je da se nastavlja sa ovim aktivnostima.

„Posebno se želim zahvaliti ministarki Gudeljević i njenom timu koji su nam pomogli kada je riječ o projektu „EU4health“ za povećanje procenta vakcina, odnosno što je naša lokalna zajednica umjesto 0,5 % dobila 2,5 % od ukupnog broja vakcina koje će stići u Bosnu i Hercegovinu. Takođe, i na velikom interesovanju Ministarstva civilnih poslova da isprati aktivnosti, pored entiteta, o tome kako Brčko distrikt radi proces imunizacije“, istakao je Šadić.

On je dodao da će u ponedjeljak biti finalizovane i aktivnosti oko direktne nabavke vakcina.

„Naša lokalna zajednica, predvođena gradonačelnikom, će uskoro potpisati ugovor vezano za direktnu nabavku od 20.000 doza Sinopharm vakcina, što će nam biti dovoljno da u narednom periodu, pored redovne isporuke kroz COVAX mehanizam i „EU4health“, možemo imati jako kvalitetnu imunizaciju na području Brčko distrikta“, dodao je Šadić.

On je naglasio da je veliki broj ljekara u proteklom periodu bio angažovan u kovid i trijažnim ambulantama zbog povećanja broja zaraženih, te naveo, da će sada, obzirom da se broj zaraženih smanjio, dobar dio zdravstvenih radnika moći biti angažovan na vakcinaciji, što će ubrzati čitav proces, na zadovoljstvo svih građana.

Ankica Gudeljević, ministarka civilnih poslova BiH istakla je da je Brčko u prethodnom periodu vrlo često bilo zaboravljano prilikom rapodjele donacija.

„Trudim se i uvijek ću nastojati da se takvi propusti više ne dešavaju. Zalažem se da Brčko na državnom nivou, pa i šire, bude dosta više vidljiv nego sada. Nalazimo se u teškim vremenima kada se susrećemo sa pošasti pandemije korona virusa. Koristim priliku da sada, kada u BiH pristižu dovoljne količine vakcina, pozovem stanovništvo Distrikta da se prijavi procesu vakcinisanja“, istakla je Gudeljević.

Ona je apelovala na građane da slušaju struku i doktore jer je, kako je navela, vakcinacija jedini put da izađemo iz teških vremena.

Sastanku su u ime Brčko distrikta prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić.

​Vlada Brčko distrikta BiH