OHR: REFORMA JAVNE UPRAVE I BORBA PROTIV KORUPCIJE MORAJU BITI GLAVNI PRIORITETI BRČKOG :: Semberija INFO ::

 

OHR: REFORMA JAVNE UPRAVE I BORBA PROTIV KORUPCIJE MORAJU BITI GLAVNI PRIORITETI BRČKOG


 Brčko značajno napreduje u razvoju infrastrukture i zakonodavstva, što omogućava dobro upravljanje i transparentnost i to treba pozdraviti. No, taj uspjeh neće biti održiv, niti će Distrikt maksimalno iskoristiti mogućnosti koje nudi njegov ogroman budžet, ukoliko reforma javne uprave i borba protiv korupcije ne postanu glavni prioriteti Vlade i Skupštine'', izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

Da budemo jasni, budžet Brčkog nije tu da služi kao program za zapošljavanje, kao alat za političko pokroviteljstvo ili sredstvo za ostvarivanje ličnih interesa. Budžet je tu da služi cijeloj zajednici – tako što će omogućiti najbolje obrazovne i zdravstvene ustanove, uslužnu e-upravu, te dobru i pouzdanu infrastrukturu. To će omogućiti visok kvalitet života i okruženje pogodno za rast privatnog sektora, sa dobro plaćenim radnim mjestima.

Razvojna strategija je instrument koji će pomoći da izdaci budu fokusirani na ove rezultate, a javna uprava, sa neophodnim profesionalnim vještinama i odgovornošću, trebalo bi već da vodi ka toj svijetloj budućnosti za Distrikt.

- Kako bi se to postiglo, od ključnog je značaja imati transparentan i profesionalan postupak izbora osoblja Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Kancelarije za prevenciju korupcije. Na ove pozicije trebaju doći ljudi koji su profesionalni, posvećeni radu za dobrobit zajednice, te nezavisni od vanjskih uticaja. OHR će pružiti pomoć i podršku vlastima Distrikta kako bi ispunili taj cilj'', naglasio je supervizor. 

Reforma javne uprave i borba protiv korupcije bili su u fokusu razgovora koje je supervizor vodio na sastancima u Brčkom sa zvaničnicima Grada i Skupštine, vršiocem dužnosti šefa Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije Distrikta, koordinatorom za reformu javne uprave Distrikta i šefom Policije Brčko distrikta.

Kancelarija visokog predstavnika