Delegacija Ustavnog suda posjetila Brčko: Pravosudne institucije u Brčkom najbolje u BiH :: Semberija INFO ::

 

Delegacija Ustavnog suda posjetila Brčko: Pravosudne institucije u Brčkom najbolje u BiH


 Delegacija Ustavnog suda BiH na čelu sa predsjednikom Zlatkom M. Kneževićem boravila je u službenoj posjeti Brčko distriktu. U Gradskoj vijećnici predstavnici Ustavnog suda sastali su se sa predstavnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Distrikta – gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i zamjenikom predsjednika Ivom Filipovićem te predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem, predsjednikom Osnovnog suda Jadrankom Grčevićem i glavnim tužiocem Zekerijom Mujkanovićem.



Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da Brčko ugosti delegaciju Ustavnog suda BiH u punom sastavu.
„Riječ je o ranije dogovorenoj posjeti, o jednom potpuno novom pristupu koji je na tragu apsolutne podrške Brčko distriktu kao ustavnoj kategoriji. Znamo da je status Brčkog kroz amandman broj 1 na Ustav Bosne i Hercegovine praktično zaštićen u slučaju bilo kakvih sporova koji se tiču statusa ili ovlašćenja Brčko distrikta BiH, ali i da do sada na sreću takvih sporova nije bilo“, rekao je Milić.
On je istakao da je ovo bila prilika da se razmijene mišljenja o funkcionisanju pravosudnih institucija u Brčkom, kao i o funkcionisanju i specifičnostima ove lokalne zajednice.
„Iskoristili smo priliku, budući da je od ranije bilo govora na tu temu, a imali smo najave od predstavnika međunarodne zajednice kad je konstituisan Brčko distrikt da ova lokalna zajednica pod suverenitetom BiH i kondominijumom dva entiteta, ima pretpostavke da bude sjedište neke od važnih državnih institucija, prenesemo naš prijedlog da bismo voljeli da sjedište Ustavnog suda bude u distriktu Brčko. Ovo, naravno, nije pitanje za Ustavni sud, ali smo mišljenja da je ovo idealno mjesto za jednu ovakvu instituciju“, zaključio je Milić.
Zlatko M. Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, istakao je da je veoma rijetka prilika da delegacija Ustavnog suda u punom sazivu dolazi u posjetu nekom gradu ili instituciji u BiH.
„Mi smo jedan novi pristup odnosa Ustavnog suda prema ustavnim kategorijama u BiH sa namjerom započeli u Brčkom. Potvrdili smo ono što smo od ranije znali, a to je da su pravosudne institucije u Brčkom na nivou najboljih u BiH. Sa Ustavnim sudom i ocjenama predmeta koje kod nas dolaze Brčko nema nikakvih problema. Jedan od ključnih strukturalnih problema u BiH kada je riječ o suđenju je suđenje u razumnom roku. Brčko je, osem nekoliko primjera, van ovih standardnih problema u BiH, i time smo htjeli da odamo priznanje radu pravosudnog sistema u Brčkom. Znali smo i da takav pravosudni sistem ne bi mogao da funkcioniše bez podrške nezavisnosti koju iskazuje izvršna i zakonodavna vlast u Brčkom što je danas i potvrđeno. Kada je riječ o prijedlogu za mjesto Ustavnog suda u Brčkom, mogu da kažem da nije u našoj nego nadležnosti drugih organa BiH, a ideja je vrlo interesantna“, dodao je Knežević.
Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, rekao je da dolazak delegacije Ustavnog suda koincidira sa usvajanjem amandmana broj 1 na Ustav BiH.
„Prije četiri dana navršilo se deset godina kako je amandman za Brčko usvojen i vjerujem da je to svjesna poruka da na jubilej Ustavni sud dolazi u Brčko. Informisali smo Ustavni sud o političkim kretanjima i odnosima između vlasti u Brčkom, kao i našoj podršci u nezavisnosti u radu sudova. Nije nam mrsko čuti da su naši sudovi jedni od najrevnosnijih u BiH što nam daje još motiva da podržavamo njihov rad“, dodao je Kadrić.
Odgovarajući na pitanje novinara o odluci Ustavnog suda o 9. januaru kao Danu Republike Srpske predsjednik Zlatko M. Knežević rekao je da odluka još nije objavljena i neće biti još desetak dana.
„Odluka Ustavnog suda o Danu Republike Srpske odnosi se na član 2 Zakona o Danu Republike. Ustavni sud se pozivao na svoje ranije odluke, ne samo o Danu Republike, nego i o raspisivanju referenduma. Te dvije karakteristike stoje i u odluci. Niko nije osporio pravo Republike Srpske na Dan Republike i niko nije osporio pravo Republike Srpske da utvrđuje svoj dan, pa i referendumom. Raduje me što čujem jučerašnje reakcije iz Republike Srpske da će RS sprovesti odluku Ustavnog suda na način kako ona smatra da treba“, kratko je prokomentarisao Knežević.
Odgovarajući na isto pitanje gradonačelnik Siniša Milić rekao je ključno pitanje kako će Narodna skupština Republike Srpske reagovati povodom odluke Ustavnog suda. „Ja ću kao državljanin Republike Srpske poštovati odluke NSRS u vezi sa tim pitanjem, a već smo imali najave da će NSRS naći način da ispoštuje odluku Ustavnog suda, a da istovremeno 9. januar ostane kao praznik Republike Srpske“, dodao je Milić.
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić komentarisao je ovo na način da je danas došao sa uvjerenjem da će sa Ustavnim sudom razgovarati o pitanjima koja se tiču distrikta Brčko i za ono za šta je Distrikt nadležan. „Moja poruka je da se odluke sudova, a posebno Ustavnog suda, moraju sprovoditi i to je ono što je najbitnije. Kako sam mogao shvatiti, svi politički akteri su opredijeljeni da se i ova odluka Ustavnog suda sprovede, i to je nešto što budi nadu da će se pravno uređivati stvari u ovoj zemlji“, zaključio je Kadrić.

Izvor: Brčko distrikt BiH