Šadić: Apel stanovništvu da poštuju mjere i naredbe zbog pogoršanja epidemiološke situacije :: Semberija INFO ::

 

Šadić: Apel stanovništvu da poštuju mjere i naredbe zbog pogoršanja epidemiološke situacije


„U protekla 24 časa u Brčkom je zabilježeno 126 novozaraženih lica virusom korona, a u brčanskoj Bolnici na kovid odjeljenjima je smješteno preko 90 pacijenata. U kovid i trijažnoj ambulanti u Domu zdravlja u proteklih nekoliko dana ljekari obave dnevno minimalno 350 intervencija. Veliki je broj lica koji moraju da primaju terapiju tako da smo se u sklopu primarne zdravstvene zaštite, odnosno u Domu zdravlja, otvorili dnevnu bolnicu sa nekih 30-ak ležećih kreveta“, rekao je na konferenciji za medije Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH šef Odjeljenja za zdravsto i ostale usluge Sead Šadić.

On je apelovao na sve građane da poštuju epidemiološke mjere jer je u ovom trenutku, kako je istakao, zdravstveni sistem, koji se već godinu dana bori sa pandemijom virusa korona,  preoprerećen.


„Razumijem da nam je svima previše mjera i naredbi ali u ovom trenutku zdravstveni sistem je preopterećen. Ukoliko se nastavi ovakav trent rasta broja zaraženih mi ćemo morati  preduzeti znatno drastičnije mjere koje se tiču svih nas, odnosno napraviti kompletno zatvaranje. Apelujem da svi zajedno učinimo sve da bi se zaštitili ljudski životi“, naglasio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Šadić je rekao da je Štab za zaštitu i spasavanje danas ponovo razmatrao epidemiološu situaciju te da je odlučeno da sve dosadašnje mjere ostanu na snazi narednih 15 dana, a da se nastava u brčanskim osnovnim i srednjim školama obustavi od 6. do 9. aprila, odnosno sledeću sedmicu.

Sve preporuke i naredbe Štaba za funkcionisanje privrednih djelatnosti u Brčko distriktu BiH objavljene su na službenom portalu Vlade Brčko distrikta BiH  www.vlada.bdcentral.net , a Inspektorat Brčko distrikta BiH će pojačati nadzor nad poštivanjem mjera koje su na snazi.

„Nadležna sanitarna inspekcija će kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera, posebno u dane vikenda, kao i narednomn periodu, dokle god situacija bude ovako nepovoljna. Štab nas je danas zadužio da pojačamo nadzor. Molim sve savjesne građane da prijave nepravilnosti i kršenje naredbi na broj telefona Inspektorata“, rekla je Glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta BiH Azijada Ibrahimović.

Govoreći o masovnoj imunizaciji stanovništva Brčko distrikta BiH šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je da sve teče planiranom dinamikom.

„ Vakcinacija je započela prije nekoliko dana, od zdravstvenih radnika. Za sada nemamo prijavljenu nijednu nuspojavu. Sledeće sedmice vakcinacija se nastavlja u staračkim domovima, a od sledeće sedmice će biti aktivna  i besplatna info linija na koju će se građani moći prijaviti i biće pozivani na vakcinaciju prema utvrđenom Planu vakcinacije protiv virusa korona“, zaključio je Šadić.


Vlada Brčko distrikta BiH