Brčko: Puštena u rad Fontana mladosti :: Semberija INFO ::

 

Brčko: Puštena u rad Fontana mladosti


Фото - Срна

U Brčkom je danas na Trgu mladih upriličena svečanost povodom zavničnog puštanja u rad Fontane mladosti autora Seada Ekmečića.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da mu je drago da je inicijativa za premještanje fontane, koju je pokrenuo autor ove skulpture, a kasnije nastavila grupa građana, dobila epilog i što je fontana na vidljivijem mjestu u centru grada.

”Nadam se da će služiti svojoj svrsi i u tom simboličkom smislu, da predstavlja ne samo povezanost Brčkog sa rijekom Savom već, prije svega, da služi i povezivanju ljudi svih generacija”, rekao je Milić novinarima.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je danas velika radost za Brčko i Brčake i za sve one koji se identifikuju sa ”Fontanom mladosti”.

”Autor je iskazao želju prije svoje smrti da se fontana nađe na ovoj sadašnjoj lokaciji u sadašnjem obliku i ovdašnje vlasti su pokazale senzibilitet prema tom prijedlogu. Mogu istaći s ponosom da su svi u vlasti Brčkog, u zadnje četiri godine, to jest od tadašnjeg gradonačelnika Siniše Milića, pa sve do danas, dali značajan doprinos da se fontana ovdje i pozicionira”, rekao je Kadrić.

Potpredsjednik Upravnog odbora fondacije ”Legat kuća Ekmečić” Ćazim Suljević smatra da će od danas ”Fontana mladosti” još snažnije postati simbol grada i mjesto okupljanja.

”Zadovoljstvo mi je, kao i porodici Ekmečić i Morić, što je danas svečano otvorena ”Fontana mladostiꞌ sa centralnom skulpturom dječaka, djevojčice i ribice koju je izradio Sead Ekmečić iz Brčkog. Ovim postupkom ispoštovana je volja autora kako u pogledu nove lokacije na kojoj je postavljena tako i u pogledu potpunog izgleda fontane i položaja skulpture”, naglasio je Suljević.

Brčak Alosman Ahmetović, koji je prije 11 godina pokrenuo inicijativu za izmještanje fontane sa ranije lokacije u centralni dio Trga mladih, rekao je da ga raduje to što je inicijativa urodila polom i fontana premještena na mjesto koje je zamislio njen autor.

Na svečanosti povodom puštanja u rad ”Fontane mladosti” predstavljena je projekcija dijela intervjua Seada Ekmečića, nastupili su učenici Osnovne muzičke škole Brčko i održan je koncert Brčanke Dženane Šehanović.

”Fontanu mladosti” akademski vajar iz Brčkog Sead Ekmečić napravio je 1963. godine, a simbolizuje povezanost čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

Fontana je prethodno više puta premještana sa centralnog mjesta na Trgu mladih, da bi konačno našla svoju stalnu lokaciju u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu u oktobru prošle godine.

Da se fontana nalazi na sadašnjoj lokaciji i da bude okrenuta prema rijeci Savi bila je i želja njenog autora Seada Ekmečića.

Svečanost puštanja u rad ”Fontane mladosti” organizovana je u okviru programa obilježavanja 21 godine Brčko distrikta.

​SRNA / BHRT