Zvaničnici Distrikta razgovarali s ambasadorkom Austrije u BiH i supervizorom za Brčko :: Semberija INFO ::

 

Zvaničnici Distrikta razgovarali s ambasadorkom Austrije u BiH i supervizorom za Brčko


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i njegov zamjenik Ivo Filipović danas su se u Gradskoj vijećnici sastali s ambasadorkom Republike Austrije u BiH Nj. E. Ulrike Hartman i Majklom Skanlanom, prvim zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt BiH.


Ambasadorku Austrije u BiH i supervizora za Brčko zvaničnici Distrikta informisali su o planovima i obavezama vlasti u Distriktu kao i o najvažnijim infrastrukturnim projektima. 

Gradonačelnik je kazao da je Austrija zemlja koja je veliki prijatelj BiH i koja neposredno pomaže vijekovima, a kako je naglasio, posebno u posljednjihnekoliko decenija. 

„Na sastanku smo ih informisali o kratkoročnim obavezama koje smo pred sebe postavili posebno u zakonodavnom postupanju i vrlo brzo ćemo donijeti Zakon o sukobu interesa što je jako važno u ispunjavanju naših obaveza i zacrtanih prioriteta pridruživanju i članstvu Evropskoj uniji. Takođe, informisali smo ih i o našim važnim infrastrukturnim projektima, između ostalog i o projektu vodosnabdjevanja Brčkog, tj. o glavnom transportnom cjevovodu koji je pomognut neposredno od strane Austrijske ambasade sa preko 450.000 evra čimeAustrija ponovo potvrđuje da je naš velik prijatelj“, kazao je Kadrić dodajući da će ispuniti i njihova određena očekivanja kada su u pitanju investicije koje dolaze iz Republike Austrije i djeluju na području Distrikta. 

„Jedna od tih je SCO grupacija Bimal koja ima velike planove na području Distrikta i gdje će sa Vladom Distrikta vrlo brzo raditi na realizaciji uspostavljanjaslobodne ekonomske zone u bivšoj bazi MakGovern“, izjavio je Kadrić.

Ambasadorka Austrije u BiH Nj.E. Ulrike Hartman kazala je da je Austrija zainteresovana da podržava Brčko distrikt BiH i da to planira i u budućnosti. 

„Najveća investicija u Distriktu je upravo austrijska firma Bimal Agrana i kako čujem postoji i namjera i želja da se još mnogo investira u narednim godinama kako bi se stvorilo još više radnih mjesta u Distriktu. Sada je početak mandata i pravo je vrijeme za vlast da donese odluke i da sarađuju sa Bimalom. To će biti uspjeh i ujedno veliki signal za druge potencijalne investitore iz EU i Austrije da dolaze ovdje. Brčko je blizu granice EU, blizu auto-puta, ima luku i mislim da može biti primjer BiH“, kazala je Hartman. 

MajklSkanlan, prvi zamjenik Visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH,kazao je da se ovim sastancima šalje snažna poruka. 

„Brčko može zaista ponuditi kvalitet života kakav svi građani Distrikta očekuju ako je spremno da uspostavi odgovarajući zakonski okvir i da na transparentan način proširi svoja budžetska sredstva, da se uključi u sprovođenje reforme javne uprave, da stvori jedno okruženje koje će biti okruženje u kojem su investitori dobrodošli kako strani tako i domaći. Takođe, Brčko može pokazati i ostatku BiH šta je moguće postići u BiH. Vrijeme da se djeluje je sada i mjesec mart je mjesec od ključnog značaja“, naglasio je Skanlan. 

Nakon sastanka sa zvaničnicima Distrikta ambasadorkaAustrije i supervizor za Brčko distrikt BiH posjetili su i JP „Luka Brčko“.

​Vlada Brčko distrikta