SINIŠA MILIĆ, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA: AUTOPUT ĆE OŽIVJETI I LUKU NA SAVI :: Semberija INFO ::

 

SINIŠA MILIĆ, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA: AUTOPUT ĆE OŽIVJETI I LUKU NA SAVI


Foto: GlasSrpske
Budući autoput koji će povezivati Beograd i Sarajevo, odnosno Banjaluku i Sarajevu daće veliki pečat i Brčko distriktu, jer ćemo postati čvorište važnih saobraćajnica, a time će biti stvoreni i uslovi da naša luka bude dostupnija i interesantnija.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

- Taj projekat značiće mnogo za distrikt. Riječ je o dionici autoputa koji ide iz pravca Vukosavlja prema Bijeljini i dionice iz pravca Sarajeva ka Beogradu. To će učiniti i da luka Brčko, koja je jedina riječna luka u BiH, postane atraktivnija za potencijalne investitore. I na sjednici Vlade smo nedavno oformili radnu grupu koja će raditi na identifikaciji najpovoljnije trase autoputa - istakao je Milić.

Kakva je generalno saradnja Brčko distrikta sa vladama Srpske i FBiH?

Možemo reći da je zadovoljavajuća. Imamo kontakte sa resornim ministrima u vladama entiteta i saradnja se odvija, kako na političkom nivou tako i na operativnom. Za nas je veoma značajno, kada je u pitanju Republika Srpska, da imamo stalnu podršku republičkih institucija za snabdijevanje električnom energijom Brčko distrikta i po osnovu cijene koju dobijamo, mislim da je Srpska i najveći donator distrikta.

I Brčko distrikt ima problema zbog pandemije virusa korona. Kakva je trenutna epidemiološka situacija?

Nakon što smo, kao i ostatak BiH, imali novi talas epidemije i povećan broj pozitivnih na “kovid 19”, došli smo u fazu stagnacije, tako da na dnevnom nivou imamo po jedan slučaj ili nema zaraženih. Situacija je sada stabilna, a posebno je važno što nije došlo do većih problema koji bi bili dramatični, jer je počela školska godina.

Određene mjere su još na snazi s ciljem suzbijanja virusa, da li je zdravstveni sektor ima sve što je potrebno?

Imamo dovoljno zaštitne opreme. Stalno nabavljamo testove, a generalni problem zdravstva je nedostatak dijagnostičke opreme, a tu su i problemi sa nabavkama. Ipak, u ovom trenutku je naše zdravstvo sposobno da odgovori na izazove, ali nam je neophodna saradnja sa univerzitetsko-kliničkim centrima u Banjaluci i Tuzli, da bismo teže pacijente mogli da šaljemo na dalje liječenje.

Da li ste zadovoljni trenutnom saradnjom sa tim ustanovama?

Dobra je. I prije pojave virusa korona imali smo saradnju sa tim centrima. Nedavno je direktor bolnice boravio u Banjaluci i razgovarao sa rukovodstvom UKC-a o daljem unapređenju saradnje i to je nešto što ohrabruje da naši pacijenti neće ostati, bez obzira na sve, bez adekvatne ljekarske pomoći.

Javni registar

Brčko je nedavno objavilo registar zaposlenih i imenovanih lica u organima javne uprave, na tome rade i ostali nivoi vlasti, ali još bezuspješno. Šta je to Vama donijelo?

Ovo je naišlo na odobravanje lokalne javnosti i srušilo tabue prema kojima je gradonačelnik neko ko ima najveću platu. Pokazalo se da to nije tako, nego da ima daleko manja primanja od nekih direktora preduzeća i ustanova pa čak i službenika koji su članovi u komisijama. Sve to jeste po zakonu, ali se postavlja pitanje da li je moralno. Bilo je teško, bilo je otpora, ali smo uspjeli. Predložiću i uvođenje prekršajnih odredaba za one rukovodioce u organima uprave i institucijama koje ne dostave ili daju netačne podatke.

(Glas Srpske)