BRČKO: Vlada dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma u vezi nabavke vakcina za COVID-19 :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Vlada dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma u vezi nabavke vakcina za COVID-19


Na 116. redovnoj sjednici Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dala je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcine putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprečavanje COVID-19 (COVAX).

Ovom odlukom zadužuje se šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge da u ime Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pristupi potpisivanju predmetnog sporazuma kad se za to steknu uslovi.

Ovoj odluci prethodio akt Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine koje je uputilo entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta kojim traži mišljenje na nacrt Sporazuma o saradnji u vezi nabavke vakcine za COVID–19 putem GAVI, Globalne alijanse za vakcine koji rukovodi Mehanizmom za globalni pristup vakcini za COVID–19 (COVAX).

Sporazumom je određeno da će svaki nivo vlasti učestvovati u nabavci vakcina po formuli od 20% od ukupnog broja stanovništva pomnožen sa brojem 2, tako da Distrikt učestvuje u nabavci za 16.000 stanovnika x2 doze, što ukupno iznosi 32.000 doza vakcine.

Vlada Brčko distrikta BiH